milica psihologSvakog utorka na vaša pitanja odgovara Milica Pavlović Petković, psiholog i kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut; predsjednik Savjetovališta za djecu, adolescente i odrasle “Ipostatis“ i član Društva psihologa Republike Srpske.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com, s naznakom “za psihologa“.

 

POREMEĆAJ U ISHRANI

1.Pitanje: Poštovana, gdje i kome se obratiti za pomoć kod poremećaja ishrane?  S.T.

Odgovor: Poštovana, možete se obratiti za pomoć u Centru za mentalno zdravlje ili u nekom od privatnih psiholoških savjetovališta koji rade sa poremećajima ishrane. Mislim da bi bilo dobro da potražite pomoć.

KAD ON NE ŽELI BEBU…

2.Pitanje: Poštovani, suprug i ja nemamo djece godinama. Ono što mene muči jeste osjećaj da sam sama u toj želji i težnji da se ostvarimo u roditeljstvu. Kada razgovaram sa njim na tu temu, ignoriše me i mijenja temu, sve mu je važnije od toga… Dugo to pravdam time da on bježi od problema i da ga je strah suočiti se s tim, ali… Gdje je granica – u njegovom ponašanju i mome strpljenju? Hvala. Sandra

Odgovor: Poštovana, ukoliko imate želju da budete roditelj bilo bi dobro da i radite na tome. Na ovaj način koji ste do sada pokušavli, očito ne ide. Potražite zajedno stručnu pomoć ukoliko suprug ne želi, gledajte kako samoj sebi da razriješite dileme. Granicu takođe Vi možete postaviti i odlučiti koliko mu još vremena želite dati po pitanju sadašnje dileme. Suština jeste da istrajete u svom cilju i da djelujete prema ostavrenju želje.