Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, večeras je u Banjaluci počelo šesto donatorsko veče u okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čiji je prihod namijenjen djeci sa rijetkim genetskim oboljenjima i tokom kojeg će biti aktivan humanitarni broj telefona 1411.

Centar za rijetke bolesti Republike Srpske je za vrijeme trajanja kampanje “S ljubavlju hrabrim srcima” u registar rijetkih bolesti upisao ukupno 100 djece koja boluju od 39 vrlo rijetkih, genetskih bolesti.

Neke od rijetkih dijagnoza od kojih boluju djeca uzrasta od šest mjeseci do osamnaest godina u Republici Srpskoj su cistična fibroza, kongenitalni nefrotski sindom, tuberozna skleroza, Di DŽordžovog sindrom, Sanfilipo sindrom tip A, bulozna epidermoliza, Retov sindrom, Palezeus Mercbaherova bolest, bolest javorovog sirupa, glikogenoza, glutarna acidurija tip jedan, hiperinsulinizam, te teži oblici hemofilije koja se klasifikuje kao rijetka bolest.

I ove godine akciji su se odazvala brojna poznata imena iz regiona koja tako daju svoj doprinos. Među njima su i učesnici humanitarnog koncerta na Trgu Republike ispred zgrade RTRS-a, banjalučka grupa “Intime”, Lukijan Ivanović, Marija Šerifović, Željko Joksimović, “Leksington bend”, Miroslav Ilić.

Centralni dio događaja organizovan je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, gdje brojne ličnosti iz javnog života Republike Srpske i regiona odgovaraju na pozive građana.

Donatorskoj večeri prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, šef Predstavništva Srpske u Izraelu Arie livne, veći broj ministara u Vladi Srpske, kao i predstavnici javnog, privrednog i društvenog života u Srpskoj.

U okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prethodnih pet godina održane su donatorske večeri na kojima su prikupljena sredstva za pomoć djeci sa malignim oboljenjima, djeci sa posebnim potrebama, djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1, djeci s autizmom, te sredstva za izgradnju “Roditeljske kuće” za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Izvor: Srna