Problemi koji su se godinama gomilali u “Toplani” ove sezone su isplivali na površinu sumnjama o namještenom tenderu i situacijom u kojoj su građani mogli ostati bez grijanja u samom jeku sezone.

Revizorski izvještaj za 2015. nije ukazivao na nepravilnosti u poslovanju, manje uštede jesu ostvarene, a Banjalučani nisu ostali bez grijanja uprkos dotrajaloj mreži koja često uzrokuje kvarove, koje više ni u “Toplani” ne znaju kako uspijevaju da saniraju.

Problemi sa “Higatom”

Početkom decembra “planula” je afera sa dobavljačem mazuta kompanijom “Higat”, zbog čijeg je neodgovornog ponašanja, kako su rekli u “Toplani”, došlo do ugrožavanja isporuke toplotne energije i situacije u kojoj je ovo preduzeće imalo mazuta za samo dva dana. Iz “Higata” su tvrdili da je upravo “Toplana” ta koja se neodgovorno ponijela prema svojim korisnicima.

Priča o namještenom tenderu za nabavku mazuta o kojem su govorili predstavnici “Higata” zasada je stišana, a gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će tražiti informaciju o ugovorima i aneksima ugovora koje je “Toplana” zaključila po osnovu javnih nabavki.

Iz “Toplane” nisu željeli da odgovore na pitanja na koji način je za dan-dva nabavljen mazut početkom decembra nakon situacije s “Higatom”, za koji su istakli da je “pozajmljen”, kao ni o najavama gradonačelnika. Ni iz Gradske uprave do zaključenja broja nema odgovora na pitanja o poslovanju “Toplane”.

Do ovog iznuđenog “pozajmljivanja” je došlo, kako je tvrdio direktor ovog javnog preduzeća Mićo Milovanović, baš zbog “Higata”, koji je tražio da mazut bude plaćen avansno, što oni nisu mogli ispoštovati. S druge strane u “Higatu” tvrde da su sve obaveze ispoštovali na vrijeme, a samo su tražili isto od “Toplane”.

Sukob je trenutno “zahladio”, a iz “Toplane” smo dobili kratak odgovor da preduzeće ima dovoljne količine mazuta za urednu i kvalitetnu isporuku toplotne energije, te da grijna sezona nije pod znakom pitanja.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović za Press tvrdi da građani ne treba da strahuju i uvjerava da će stanovi biti topli za vrijeme praznika, ali i do kraja sezone.

Opozicija traži promjene

Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada, rekao je da što prije treba uraditi detaljnu analizu poslovanja “Toplane” da bi se ustanovilo da li se ugovori zaključuju po zakonu i pod kojim uslovima. On tvrdi da je ova priča s “Higatom” samo predstava i zastrašivanje građana.

– Najvažnije je da prvo bude prečišćeno sve poslovanje “Toplane”, da se otkrije šta je to što je dovelo do toga da je ovo javno preduzeće u ovakvom stanju i da građani svake sezone praktično strijepe da li će imati uredno grijanje ili ne. A uz to ga plaćaju pošteno. Mislim da je stepen naplate čak 90 odsto. Sad oni, kad je došla zima, pričaju o mazutu i nabavci, pa šta su radili cijelo ljeto – pita se Talić.

On ističe da je grad do sada uložio milione u ovo preduzeće, a došli smo do stanja u kojem, kako kaže, “‘Toplanu’, koja je na izdisaju, drže na aparatima”.

Moglo bi se, tvrdi on, ući u javno-privatno partnerstvo nakon detaljne ekonomske i tehnološke analize stanja, ali i raditi na izmjeni odluke o opštim uslovima za isporuku toplotne energije. Po ovoj odluci, kaže Talić, “Toplana” praktično ima monopol na isporuku toplotne energije, jer je skupština ta koja određuje za sve, pa i za neko eventualno novo komunalno preduzeće, cijenu usluge.

– Građani bi dobili mogućnost da biraju između „Toplane” ili recimo nekog privatnog komunalnog preduzeća, koje bi gradilo svoje mini-kotlovnice po naseljima, pa bi predstavnici ZEV-a donosili odluke na koji će se sistem priključiti – tvrdi Talić.

Usluga i cijena

Objektivno gledajući, trenutno imamo “Toplanu”, koja nas košta milione, dotrajalu mrežu za koju vjerovatno nema nade i dugove koji su se godinama gomilali.
Takođe, stručnjaci tvrde da mazut plaćamo nerealno velikim iznosima, a cijena grijanja, prema tvrdnjama opozicije, nije u skladu sa kvalitetom usluge.

Izvor: pressrs