Attractive young woman in bed with hot water bowl.

Kada očekivati prvu menstruaciju, da li je produženo krvarenje normalna pojava, hoće li me dojenje zaštititi od trudnoće… Evo odgovora na sva vaša pitanja!

Jedna od prednosti trudnoće jeste to što ste tokom devet mjeseci pošteđeni mentrualnog krvarenja, a dodatni ”bonus” možete dobiti ukoliko dojite svoju bebu. Ukoliko pitate ljekare bilo šta u vezi s postporođajnim ciklusom, vjerovatno nećete dobiti precizan odgovor, jer je organizam svake žene toliko poseban da gotovo ne postoje dva ista slučaja. Stručnjaci navode da je jedino sigurno to da je period nakon porođaja potpuno nepredvidiv.

Zato, ma kakav postporođajni scenario imali, nemojte paničiti. Ako se osjećate dobro i nemate preobilno krvarenje, sve je u redu. Budite na oprezu ako vam se nekoliko puta u toku dana uložak natopi za manje od sat vremena ili osjećate bolove u donjem dijelu stomaka. Ukoliko postoji i najmanja zabrinutost ili sumnja, porazgovarajte sa patronažnom sestrom koja vas obilazi.

Krvarenje nakon porođaja

Svaka žena nakon porođaja krvari, bilo da se porodila prirodnim putem ili carskim rezom. Ovo krvarenje naziva se lohije i predstavlja oslobađanje sloja sluznice materice. Obično traje od dvije do tri nedjelje, iako se u nekim slučajevima može produžiti i do šest nedjelja. Krvarenje je na početku jarkocrveno, zatim tamni, postaje braonkasto i na kraju dobija oker boju.
Ukoliko ste se porodili carskim rezom, krvarenje može biti manje obimno.

Krvni ugrušci se obično pojavljuju 48 sati nakon porođaja, a ako ih primijetite i nakon tog perioda, javite se ljekaru.
Tokom ovog perioda preporučljivo je nositi mrežaste uloške. S druge strane, tampone izbacite iz upotrebe kako biste spriječili nakupljanje bakterija i sa tim povezanu infekciju.

Prvih dana moraćete mijenjati uloške svaki sat do dva vremena, a kasnije svaka tri, najduže četiri sata. Prije i poslije promjene obavezno dobro operite ruke i tuširajte se najmanje jedanput dnevno.

Neka vas ne brine to što lohije imaju blago neprijatan miris. Međutim, ako miris postane veoma intenzivan i neprijatan, ukoliko dobijete teperaturu ili vam je krvarenje jarkocrveno i poslije nedjelju dana, obratite se ljekaru.

Kad se uspostavlja redovan menstrualni ciklus

Generalno pravilo je da je povratak menstracije u direktnoj vezi sa bebinim podojima. To znači da što više puta u toku dana vaša beba sisa (uključujući i večernje podoje), to će vam se menstrualno krvarenje kasnije vratiti.

Ako isključivo dojite bebu, može vam se desiti da dobijete mestruaciju tek nakon što se beba potpuno prestane da sisa. Ukoliko ne dojite, prve ”crvene” dane možete očekivati poslije tri mjeseca, pa i ranije. Međutim, i ovdje postoje znatna odstupanja, jer se nekim ženama dešava da ne dobiju menstruaciju ni poslije šest mjeseci po prestanku dojenja, dok se kod drugih ciklus može uspostaviti tokom šeste nedjelje poslije porođaja.

”Bapska priča” o tome da onoga trenutka kada vam se menstrualni ciklus vrati, možete zaboraviti na dojenje – nema nikakvog smisla. Bebi će ukus mlijeka biti malo drugačiji, te se u nekim slučajevim može desiti da će sisati manje nego obično, ali onoga trenutka kada vam se hormoni smire, sve će se vratiti u normalu.

I dok vam povratak menstrualnog krvarenja vjerovatno neće izmamiti osmijeh na lice, dobra vijest je da ćete od sada imati manje bolne cikluse, jer se smatra da porođaj eliminiše neke funkcije prostalglandin receptora u materici, koji su zaduženi za kontrakcije (uzročnike bolnih menstruacija).

Da li ste znali?

Iste sekunde kada vaša beba povuče mlijeko iz dojke, hipofiza dobija signal da počne s lučenjem prolaktina. Ukoliko dojite dovoljno često da se nivo ovog hormona održava na visokom nivou – moguće je da neće doći do ovulacije.

Dojenje može negativno da se odrazi i na vaš libido – prvenstveno zbog iscrpljenosti, izostanka ovulacije, ali i zbog osjećaja manje privlačnosti, bilo zbog viška kilograma ili zbog samog porođaja.

A šta sa kontracepcijom?

Bez obzira na to šta ste pročitali na forumima ili čuli od drugih, znajte da vas dojenje NE MOŽE zaštititi od neželjene trudnoće. Prvenstveno zato što ovulaciju možete imati dvije nedjelje prije početka krvarenja ili zato što se može desiti da imate ovulaciju, a da vam menstruacija ipak izostane. Zato na vrijeme počnite da razmišljate o kontracepciji.

Različiti faktori mogu uticati na vašu odluku o tome za koji oblik zašite od neželjene trudnoće ćete se opredijeliti nakon porođaja.

Čest je slučaj da žene koje su ranije koristile oralne kontraceptive pređu na drugi vid kontracepcije, bilo zato što se plaše da će zbog obima obaveza zaboraviti na pilulu ili su prosto sada spremnije da ugrade spiralu, pošto im je cerviks malo rastegnutiji. Možda nije loše da za početak korisite neki oblik zaštite koji vas neće obavezivati na dnevnom nivou.

Veoma je mala vjerovatnoća da ćete prvih šest nedjelja nakon porođaja imati ovulaciju. Međutim, tokom tih prvih nedjelja vjerovatno nećete ni osjećati potrebu za seksom, bilo zbog krvarenja, ili zbog želje da se odmorite i oporavite. Ukoliko zatražite, ginekolog će vam propisati kontraceptivno sredstvo tek nakon šeste nedjelje.

Nikako se nemojte oslanjati na to da će vas dojenje štititi od neželjene trudnoće. Ginekolozi savjetuju da se u periodu dok beba sisa kao preventiva koriste kondomi, progesteronske pilule, implanti ili kontraceptivne injekcije. Tokom perioda laktacije, preparate na bazi estrogena trebalo bi izbjegavati, jer mogu dovesti do prestanka lučenja mlijeka. Žene koje ne mogu ili ne žele da doje, morale bi početi da koriste kontraceptivna sredstva već od druge nedjelje nakon porođaja.

Izvor: lepotaizdravlje.rs