Istina je da su mlade majke nakon porođaja u potpunosti posvećene svojim bebama, ali je isto tako istina da većina njih razmišlja o svom izgledu i kako je njihovo tijelo izgledalo prije nego što su zatrudnile. Evo kako da otkrijete da li je vaše tijelo spremno da počnete sa vježbanjem i dijetama nakon porođaja.

U posljednje vrijeme većina stručnjaka savjetuje ženama da sa vježbanjem počnu čim osjete da mogu, ali postoji i onaj drug klan babica i ljekara koji nikakav fizički napor ne preporučuju prije navršenih šest nedjelja nakon porođaja, jer tada žene uglavnom odlaze na prvu kontrolu.

U principu, ako ste prije trudnoće i tokom trudnoće redovno vježbali, a pri tom ste imali prirodan vaginalni porođaj bez komplikacija onda nema potrebe da čekate ni tih šest nedjelja, naravno ukoliko se osjećate dobro. Naravno, ovdje mislimo na isključivo lagane vježbe kao što su šetnja, istezanje, joga i modifikovani trbušnjaci. Svi preporučuju da počnete sa laganim šetnjama kojima ćete vremenom povećavati intenzitet i produživati trajanje.

2730818924_1e25b96d9a_z (2)

Ako ste pak rodili pomoću carskog reza onda bi trebalo da pričekate sa vježbanjem i ne radite ništa prije nego se posavjetujete sa svojim ljekarom. Rani od carskog reza je potrebno nekoliko nedjelja da u potpunosti zacijeli, a nakon toga je potrebno još nekoliko da se mišići ponovno formiraju da biste uopšte mogli vježbati. Ali i u slučaju carskog reza šetnja je preporučljiva jer sprečava pojavu ugrušaka i smanjuje rizik od komplikacija.

Ako tokom trudnoće niste bili aktivni, onda bi sa vježbanjem trebalo pričekati neko vrijeme i period babina nije baš najsjajniji da počinjete sa nekim novim rutinama i aktivnostima. Bez obzira na to kad ćete ponovno početi sa vježbanjem i koliko ste aktivni bili ranije morate znati da će vam zglobovi i ligamenti biti prilično oslabljeni još tri do pet mjeseci nakon porođaja i zato budite veoma oprezni tokom vježbanja da biste izbjegli padove.

Najbolje bi bilo da pronađete neke grupne časove aerobika ili pilatesa sa vježbama koje su namijenjene ženama koje su nedavno rodile, a ako za to nemate priliku onda se fokusirajte na vježbe za toniranje i istezanje mišića. Vježbanje je sigurno dobro, ali pripazite da prvih par mjeseci ne pretjerujete jer je tijelu zaista neophodno određeno vrijeme da zacijeli i oporavi se od porođaja koji je prilično stresan za cio ženski organizam. Isto tako u tom prvom periodu važnije je da se povezujete sa svojom bebom nego da se bavite tijelom.

Treba li biti oprezan kod vježbi za stomak?

Kod nekih žena se nakon poroda u trbušnim mišićima napravi procijep jer se stomak tokom trudnoće rasteže i obično je potrebno između četiri i osam nedjelja da se taj procijep zatvori. Ako sa vježbanjem počnete prije nego što se procijep zatvori rizikujete teške povrede tih mišića i zato je važno da prije nego što počnete vježbati trbušne mišiće budete sigurni kako se sve vratilo na svoje mjesto.

  • Lezite na pod, koljena neka budu savijena, a stopala na podu.
  • Prste lijeve ruke stavite tik uz pupak, a desnu ruku polžite na natkoljenicu.
  • Duboko udahnite, zatim izdahnite pa podignite glavu i ramena od poda i desnu ruku lagano pomijerajte prema desnom koljenu u istom ritmu.

Na ovaj način će se vaši trbušni mišići zatezati i trebalo bi da možete osjetiti taj procijep u mišićima gdje su se razdvojili. Ako ste osjetili rascijep , zakažite pregled kod vašeg ljekara, a ako vam on da zeleno svjetlo da možete vježbati lagano krenite sa jačanjem stomačnih mišića.

Utiče li vježbanje na dojenje?

Sve dok pijete dosta tečnosti, prije, za vrijeme i nakon vježbanja nema nikakve bojazni da ćete imati problema sa dojenjem. Čak i vježbe visokog intenziteta ne bi trebalo da utiču. Ipak, trebalo bi da izbjegavate vježbe koje vaše dojke čine bolnima i osjetljivima. Tokom vježbanja obavezno nosite sportske grudnjake koji vam daju dobru podršku.

14843338552_35b8a47ea1_z

Postoje li fizički znaci koji kažu da ste krenuli prerano?

Previše fizičke aktivnosti nekoliko nedjelja nakon porođaja može uzrokovati vaginalni iscjedak koji je nešto obilniji i crveniji nego što bi trebalo da bude. Ako krvarenje počne nekon što ste mislili da prestaje pozovite ljekara ili babicu. Isto tako ako vas vježbe previše umaraju možda bi trebalo da prestanete neko vrijeme ili da smanjite intenzitet.

Koji je najbolji način da se riješite kilograma?

Najbolji način su sigurno aerobne vježbe koje povećavaju broj otkucaja srca, probajte sa brzim hodanjem, pllivanjem ili vožnjom bicikla. U slučaju ovih vježbi trebalo bi da pričekate šest nedjelja nakon poroda i krenite umjerenim intenzitetom. Isto tako ako prerano krenete sa dijetama to može uticati na raspoloženje i energiju kao i nakoličinu mlijeka. Budite strpljivi i dajte svom tijelu vremena da se oporavi i zacijeli pa onda razišljajte o povratku u formu.

Izvor: lifepressmagazin.com