Najveće gusle na svijetu, koje će Miloje Deletić iz naselja Kuljani prijaviti za “Ginisa”, svjetlo dana će najvjerovatnije ugledati ove godine.

Ovaj inovator, koji je nedavno dobio i zlatnu plaketu za najbolju inovaciju u RS, napravivši dizalicu za podizanje košnice, ispričao nam je da ga je priprema za ovo takmičenje usporila pri predstavljanju najvećih gusala na svijetu, kojima želi da obori svjetski rekord.

miloje deletic-2

“Radim na tome da predstavim jedinstvene gusle od najsavremenijih materijala, a koji će opet biti prikladni za njihovu izradu, jer su one ranije pravljene isključivo od prirodnih materijala”, napomenuo je Deletić.

Iako nam nije u potpunosti otkrio dimenzije, napomenuo je da gusle ne mogu biti duže od konjskog repa jer se ta struna ranije koristila za izradu tog instrumenta.

Ovaj magistar ekonomije, koji je od 2010. do 2014. godine bio u Vijeću naroda RS, zaposlen je kao nastavnik informatike, a u životu se, kako kaže, bavio različitim poslovima, između ostalog i pčelarstvom, za čije je potrebe napravio mehaničku dizalicu za podizanje košnice.

Na nagovor prijatelja, s tom inovacijom predstavio se, te tako osvojio i prvo mjesto na takmičenju inovatora u Beogradu, a njegova ideja proglašena je najboljom inovacijom RS, koja je dobila ime “Apilift” i služi za smanjenje fizičkog napora pri podizanju košnica.

“Najveći problem pčelara je podizanje i transport teških košnica. Prije šest godina napravio sam probni model dizalice koju sam vremenom dorađivao. Ona sada i do deset puta skraćuje vrijeme provedeno u pčelinjaku, a umjesto da podiže 50 kilograma, kako bi izvagao košnicu pčelar okretanjem jedne ručke radi sa teretom od najviše dva kilograma“, pojasnio je Deletić.

S obzirom na to da je za lične potrebe napravio mnogo izuma radi olakšavanja posla, u šali kaže da u njegovoj kući možda ima  još mnogo potencijalnih inovacija.

Smatra da u RS još nije dovoljno uloženo u razvoj inovacija, te da na našim prostorima ima mnogo potencijalnih inovatora kojima treba podrška.

“Veoma malo novca se kod nas izdvaja za inovacije, za razliku od Srbije, koja mnogo više ulaže u te svrhe. Da sam kao državljanin Srbije učestvovao na ovom takmičenju, dobio bih preko 250.000 KM za osvojeno prvo mjesto i podsticaj za razvoj ideje, a ovdje sam dobio svega 5.000 KM”, zaključio je Deletić.

Pored dizanja košnica, dizalica može poslužiti i za podizanje drugog tereta.