Iako vrlo atraktivnog izgleda, mnoge biljke u našim vrtovima, na balkonima i u domovima zapravo imaju otrovna dejstva. Ukoliko niste sigurni što se sve nalazi u vašem domu, proučite listu od deset najotrovnijih vrsta cvijeća.

Glicinija sjano miriše, ali može da bude i opasna.

Glicinija

glicinija

Glicinija može da izraste u predivnu biljku u obliku romantičnih kaskada s bujnim plavim i ružičastim cvjetovima ili pak u obliku drvenaste loze s bijelim cvjetovima koja inače bolje uspjeva na jugu ili jugozapadu. Međutim, cijela biljka je otrovna, iako neki tvrde da cvijeće ne sadrži otrov, već samo sjemenke. Ali  bolje spriječiti nego liječiti, jer podaci pokazuju da, ukoliko je pojedete, izaziva mučninu, povraćanje, proliv i grčeve.

Digitalis ili naprstak

digitalis

Divnog i bajkovitog izgleda, ovaj cvijet može da naraste i do jednog metra visine, a niz njega se spuštaju ljubičasti, ružičasti ili bijeli cvjetovi, ponekad s vrlo raskošnim središtem. Latinski naziv ove biljke je Digitalis purpurea, a njeno lišće se upotrebljava za proizvodnju lijekova za srce. Ukoliko pojedete bilo koji dio ove biljke, vjerovatno ćete imati problema sa srcem, a prije toga ćete iskusiti i mučninu, povraćanje, proliv i bol u ustima. Ljekar će vam najverovatnije ispumpati želudac ili dati sirovi ugljen da bi se otrov izbacio iz tijela, a nakon toga moraćete da pijete i lijekove da biste vratili srce u normalu.

Hortenzija

hortenzija

Hortenzija je grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti  i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet hortenzije  djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvijeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protuotrov.

Đurđevak

djurdjevak

Ovo tako slatko cvijeće je otrovno, od svojih zvonolikih bijelih cvjetova pa sve do stabljike. Iako đurđevak neće nanijeti mnogo štete, ukoliko pojedete veću količinu vjerovatno ćete osjetiti mučninu, povraćanje, bol u ustima i stomaku, proliv i grčeve. Otkucaji srca mogu da se uspore i da postanu nepravilni.

Flamingov cvijet ili antrijum

Flamingov cvijet je tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne.

flamingov cvijet

Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sistema, oticanje sluznice može da rezultirai gušenjem. Većina simptoma nestaće vremenom, a bol možeda  ublaži hladna tečnost i namirnice kao što su sjemenke lana  ili tablete protiv bolova.

Hrizantema

Ovi narančasti, bijeli  i žuti upadljivi cvjetovi najčešće se kupuju za zadušnice, a sveukupno postoji između 100 i 200 vrsta krizantema.

hrizantema

Rastu nisko uz zemlju, a lako mogu da se pretvore u grmlje. Vrtlari često sade ovu biljku kako bi spriječili zečeve da unište vrt, a oni je izbjegavaju u širokom luku. Hrizantemin otrov izaziva svrab  kože i otoke.

Olijander

Svaki dio ove biljke je otrovan, pa čak i udisanje dima koji je nastao paljenjem olijandera može da  izazove zravstvene probleme.

olijander

Ova zimzelena biljka, česta na Mediteranu, utiče na brzinu rada srca pa  trovanje njome može da dovede do infarkta. Trovanje oilijanderom obično se manifestuje promjenama u otkucajima srca i nivoima  kalijuma.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali  u svome lišću ima mliječni sok koji je otrovan.

fikus

Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Dođe li do trovanja, potrebno je posjetiti ljekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Rododendron

Rododendron i grmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Izgleda sjajno u dvorištu kada dođe proljeće, ali su listovi otrovni, kao i med napravljen od nektara iz njegovog cvijeća.

rododendron

Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. Osim za ljude, posebno je otrovan za konje. Postoji više od 1.000 podvrsta pomenute biljke.

Narcis

narcis

Ovo veselo žuto i bijelo cvijeće blago je otrovno u slučaju da se u većoj količini pojedu lukovice. Progutate li veću količinu lukovica narcisa, imaćete grčeve, proliv i povraćanje. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid, a narcisov otrov utiče i na rad srca.