pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

Pelenski osip ili reakcija na mlijeko?!

1.Pitanje: Pozdrav! Kako prepoznati kod novorođenčeta da li se radi o pelenskom osipu ili bebi ne odgovara hrana obzirom da se hrani adaptiranim mlijekom? Tanja

Odgovor: Poštovana, pelenski osip treba lokalno tretirati hranjivim bebi kremama uz redovnu toaletu i pranje.

Izbacite vlaže maramice i pokušajte nekoliko dana stavljati pamučne pelene. Ukoliko se osip i dalje održava, odvedite bebu pedijatru da pogleda osip, jer postoji mogućnost bakterijske ili gljivične infekcije u tom području.

Intolerancije na određena adaptirana mlijeka se rijetko javljaju i obično su praćene i promjenom u konzistenciji stolice, učestalim gasovima ili pretjeranim bljuckanjem.

Problem sa stolicom…

2.Pitanje: Poštovana, moja beba ima 3 mjeseca. Dojim je uz prihranu i naveče, a ovih dana imamo malo problema sa stolicom. Naime, nije više onako kašasta, nego je čas vodenkasta s bijelim mrvicama, pa nakon jednog dana malo stolice samo ‘isprlja’ pelenu,.. Molim Vas za Vaše mišljenje – da li je to problem? Hvala unaprijed. M.L.

Odgovor: Poštovana, kod beba koje se hrane majčinim mlijekom dosta su česte promjene boje, konzistencije i mirisa stolice. Ukoliko su se promjene stolice desile nakon uvođenja dohrane, potrebno je malo vremena da se crijevna flora „navikne“ na adaptirano mlijeko, pa bebi možete davati probiotik ukoliko ima vodenkaste stolice.

Najvažnije je da  beba dobro napreduje, da je  raspoložena, urednog apetita i da dobija na tjelesnoj težini.

“Roda” nam donosi novog člana

3.Pitanje: Poštovana, kako dječaka od 5 godina pripremiti na dolazak novog člana porodice, bebe?! Hvala, Milica

Odgovor: Poštovana, starije dijete treba početi pripremati na novog člana porodice još u toku Vaše trudnoće. Razgovarajte sa njim o dolasku bebe, uključite ga u kupovinu i sve ostale pripreme za prinovu.

Kada dođete iz porodilišta sa bebom, dopuštajte mu  česte kontakte sa bebom kada ste zajedno.

Možete očekivati ljubomoru kod starijeg djeteta, ali je to normalna faza koja će sigurno proći ukoliko ga na vrijeme pripremite na dolazak novog člana porodice.

Važno je da i pored obaveza sa bebom, svaki dan odvojite vrijeme samo za njega i zadržite neke svoje stare rutine i aktivnosti, ali i stvarate nove, sa novim članom porodice.