Woman Getting Laser Therapy

Strije predstavljaju ružičaste, crvene ili purpurne linije koje se pojavljuju najčešće na trbuhu, grudima, nadlakticama, zadnjici i butinama. Nakon izvjesnog vremena promijene boju i postaju bjeličaste, sedefaste ili sivkaste.

Do nastanka strija dolazi kada tijelo raste brže nego koža, što dovodi do pucanja elastičnih vlakana na površini kože. Obično do toga dolazi u pubertetu, pri naglom rastu, nakon dobijanja ili gubljenja na težini, ili tokom trudnoće.

Smatra se da se strije jave kod oko 90% žena poslije šestog mjeseca trudnoće. Ima uticaja i faktor nasljeđa – ako ih je imala majka, i kod ćerke ima više šansi da se jave.

Kod svetlih žena strije su obično ružičaste, dok su kod žena sa tamnijim tenom obično svjetlije od njihove kože. Njihov izgled i boja se razlikuju, a zavise od toga koliko dugo postoje, gdje se nalaze, koji im je uzrok i kakav je tip kože.

Lasersko uklanjanje strija je najsavremenija i najefikasnija terapija strija, jer djeluje na duboke slojeve kože, uklanja staro vezivno tkivo, stimuliše stvaranje kolagena, elastina i melanina, što dovodi do smanjenja dubine strija, izmjene boje i smanjenja vildjivosti ili njihovog kompletnog uklanjanja. Može da se radi na svim dijelovima tijela – stomaku, kukovima, rukama, grudima i nogama.

Ovom efikasnom, bezbolnom terapijom djeluje se i na svježe i na stare strije, a istovremeno se može zatezati i koža prednjeg trbušnog zida, koja je istezanjem izgubila elastičnost. U zavisnosti od veličine površine koja se tretira, intervencija traje između 20 i 45 minuta. Neposredno nakon intervencije moguće je nastaviti sa redovnim obavezama.

Rezultat laserskog uklanjanja strija nije trenutan – rezultati postaju vidljiviji kroz nekoliko mjeseci. Strije postaju bljeđe i bojom se postepeno prilagođavaju boji ostatka kože. Efekat intervencije zavisi od starosti strije, njihovog intenziteta i tipa kože, kao i broja intervencija. Starije i deblje strije teže će se ukloniiti od svježih i tanjih. Važno je imati realna očekivanja od intervencije, a broj intervencija zavisi od njihove izraženosti i starosti. U najvećem broju slučajeva potrebno je nekoliko laserskih tretmana za postizanje maksimalnog učinka.

Prije intervencije ljekar će provjeriti izgled i stanje strija i procijeniti da li je ova intervencija prikladna i kakvi su očekivani rezultati. Tokom intervencije moguće je osjetiti toplotu i peckanje, ali nije potrebna lokalna anestezija, dovoljno je hlađenje posebnim aparatom.

Nakon intervencije koža može biti otečena i crvena, što prođe za nekoliko dana. Na tretirano područje nanosi se krema koju preporuči ljekar, a potrebno je izbjegavati izlaganje suncu najmanje mjesec dana, nakon čega se, ako se koža izlaže sunčevim zracima, nanosi krema sa visokim zaštitinim faktorom.

Izvor: lepotaizdravlje