Kućni aparati zadaju glavobolju potrošačima u Srpskoj, čak i kada dolaze iz fabrika svjetski poznatih proizvođača, pa nisu rijetke situacije da je servis potreban i prije isteka garancije.

Iako elektronika nudi pogodnosti prilikom korišćenja kućnih aparata, ona je postala glavna boljka, zbog čega serviseri imaju pune ruke posla.

Banjalučanka Dragica S. susrela se sa problemom nedugo nakon kupovine novog frižidera.

– Kupila sam nov frižider poznate marke i nakon svega 15 dana prestao je da radi. Majstor kojeg su poslali iz servisa je utvrdio da je kvar na elektronici – požalila se ona navodeći da će poslati žalbu u prodavnicu u kojoj je kupljen i zatražiti ili novi uređaj ili povrat novca.

Telefon u Pokretu potrošača RS prošle godine je zvonio stotinama puta, a potrošači su se, između ostalog, žalili na loš kvalitet uređaja kojima još nije istekla garancija, a već trebaju majstora. Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović ističe da je hiperprodukcija uticala na smanjenje kvaliteta proizvoda.

– Ide se na to da firme sebi prave posao i proizvode uređaje koji pokrivaju garantni rok, a onda poslije toga kako bude – rekao je Petrović.

Šef servisa “Preradović” u Banjaluci Nebojša Preradović kaže da su potrošači navikli da uz određenu marku aparata obavezno ide i dobar kvalitet, ali to odavno ne predstavlja garanciju.

– Ljudi su navikli da aparati rade najmanje 20 godina, što danas nije slučaj i vrlo često servisiramo i aparate koji su još pod garancijom – kazao je Preradović.

Ističe da većina proizvođača danas daje garanciju od dvije do tri godine.

– Teško je reći koji se aparati najčešće kvare. Izdvojio bih možda mašine za veš i suđe kojih dosta imamo na servisu. To se posebno dešava u vrijeme praznika i slavlja kada ih korisnici više koriste pa se češće i kvare – dodao je Preradović.

Tržišna inspekcija RS je prošle godine izvršila 6.340 kontrola, a 660 je obavljeno na osnovu prijava potrošača.

– Na osnovu žalbi kupaca zbog neprihvatanja reklamacije na tehničke proizvode, obuću, odjeću, komunalne usluge i slično tržišna inspekcija je lani sprovela 99 kontrola. U 65 slučajeva reklamacije su bile opravdane – rekli su u Inspektoratu RS i apelovali na potrošače da se upoznaju u vezi sa svojim pravima ističući da je edukovan potrošač najbolje zaštićen.

Zakon

Na osnovu Zakona o zaštiti potrošača RS potrošač ima pravo da podnese reklamaciju u pisanom obliku. Trgovac je dužan da na reklamaciju odgovori u roku od osam dana od dana njenog prijema.

– U slučaju nedostatka na proizvodu trgovac je po zahtjevu i izboru potrošača dužan da ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku, zamijeni proizvod istovjetnim proizvodom ili vrati plaćeni iznos – navedeno je u zakonu.

Učinak inspektora u 2015. godini

< 6.340 kontrola

< 660 kontrola na osnovu prijave potrošača

< 99 kontrola za neprihvatanja reklamacije

Izvor: glassrpske