pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

Negativna osjećanja nakon poroda

1.Pitanje: Pozdrav. Ne smijem to javno da kažem, ali loše se osjećam nakon poroda. Neraspoložna sam, umorna, neispavana, pa samim tim i osjetljiva, sve mi smeta, često plačem. Ne osjećam se dobro u ulozi mame. Zanima me da li beba to osjeti i da li to nju zaista može da se odrazi na neki način, u psihološkom razvoju? Hvala. S. A.

Odgovor: Poštovana , prvo treba da naglasim da niste sami u takvom raspoloženju, veliki broj žena nakon porođaja osjeća neki vid umora, neraspoloženja, grižu savjesti zbog nedostatka radosti i sreće. Najčešći razlog su hormonalne promjene nakon poroda, koje pored uticaja na fizičke simptome, pogađaju i emotivnu sferu života žene.  

Na Vašu bebu takvo stanje može negativno uticati ukoliko nemate dovoljnu podršku od strane Vaše okoline da Vam pomogne u prevazilaženju novonastale situacije. Ne trebate imati osjećaj krivice, jer su to emotivne promjene koja svaka žena osjeti nakon poroda, ali Vam savjetujem da porazgovarate sa stručnom osobom ( npr. psihijatrom)  koja će Vam sigurno pomoći u prevazilaženju postojećih problema.

Kupanje bebe – svaki dan ili ipak ne?!

2.Pitanje:Poštovana, koliko puta sedmično je dovoljno da okupam bebu? Neko kaže svako veče, neko svako drugo, a neko opet to čini svaki treći dan… Kakve preparate da koristim, kakav sapun, šampon i šta poslije kupanja – da li ima potrebe da joj mažem tijelo?! Šta Vi preporučujete? Hvala, Milica

Odgovor: Poštovana, ne postoji jedinstveno pravilo o učestalosti kupanja beba. U ljetnim mjesecima, poželjno je osvježiti bebu svaki dan, po potrebi i više puta dnevno, jer se i bebe, kao i mi, vole ljeti rashladiti. Zimi, kao i u toku hladnijih dana, nije neophodno kupati bebu svaki dan, nego to činiti 2-3 puta sedmično, ali ako Vaša beba uživa u kupanju, priuštite joj to zadovoljstvo svakodnevno.

Ne preporučuje se upotreba jakih kozmetičkih preparata, dovoljan je nježniji sapun ili šampon prilagođen dječijoj koži, a nakon kupanja nema potrebe za mazanjem cijelog tijela, nego samo pelenskog područja. Ukoliko Vaša beba ima osjetljivu, suhu  kožu sklonu stvaranjem ekcema, tada je potrebna posebna njega uljanim preparatima  za kupanje , te mazanje kože i nakon kupanja.

Učestalo podrigivanje 

3.Pitanje: Poštovana,moja beba ima 3,5 mjeseca i u posljednje vrijeme, bez obzira na to kad je jela, podriguje više puta u toku dana kada je držim, osjetim, mada nije baš glasno kao poslije samog obroka… Hvala, LP

Odgovor: Poštovana, podrigivanjem se beba oslobađa viška progutanog vazduha, te je povremeno podrigivanje normalna pojava u tom uzrastu. Ukoliko se u zadnje vrijeme češće dešava, potrebno je utvrditi uzrok. Ukoliko dojite Vašu bebu, moguće da ste promijenili nešto u Vašoj ishrani (začini, teži obroci, gazirana pića, citrusi, kofein, neki lijekovi…).

Ako bebu hranite adaptiranim formulama, pokušajte sa specijalnim formulama koj smanjuju nadimanje i podrigivanje, uz eventualno uvođenje lijekova koji smanjuju nastajanje gasova.

Stavljajte bebu u poluležeći položaj prilikom spavanja , smanjite pritisak na stomačić prilikom nošenja i presvačenja  bebe, te pratite učestalost i izgled stolice. Ukoliko se simptomi i dalje pojavljuju, javite se Vašem pedijatru koji će Vas dalje uputiti na dodatne pretrage.