pedijatrica TodorovicSvakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak–ljekar Ljiljana Todorović, zaposlena u Pedijatrijskoj ambulanti “Bambi” u Banjaluci.

Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

Beba mi ima besežitis: Potreba za hirurškim zahvatom?!

1.Pitanje: Beba mi ima besežitis. Šaljem Vam i sliku kako biste vidjeli kako izgleda. Mene zanima kolike su šanse da idemo hirurgu s obzirom besezitisda smo ovo primijetili u četvrtak, a ništa se nije do sada promijenilo. Već pijemo amoksicilin i stavljamo rivanol 1%. Da li vi još nešto preporučujete? A ako odemo hirurgu, kakav je postupak otklanjanja? Hvala Vam unaprijed! B.K.

Odgovor: Poštovana, ukoliko je promjena i nakon sprovedene terapije prisutna bez tendencije smanjivanja, Vaš pedijatar će Vas sigurno uputiti dječijem hirurgu.

Besežitis je neželjena reakcija nakon primanja BCG vakcine, protiv uzročnika tuberkuloze. U malom broju slučajeva dolazi do reakcije u regionalnim limfnim čvorovima, što se manifestuje otokom i otvrdnućem limfnih čvorova, kao kod Vašeg djeteta. Često je promjena prisutna nekoliko sedmica, nakon čega se povlači.

Ukoliko dođe do omekšanja limfnog čvora ili u slučaju da ne dođe do spontanog smanjivanja otoka, potrebno je da dječiji hirurg napravi mali rez kroz kožu , kroz koji zapaljenjski sadržaj izlazi napolje. Ponekad se ostavi i dren nekoliko dana, nakon čega dolazi do povlačenja i zarastanja rane.  Sam postupak je kratkotrajan, obavlja se ambulantno i uz lokalnu anesteziju.

Šta i kako dalje?!

2.Pitanje: Pozdrav! Dječak uzrasta 6 godina, drugorođeno dijete iz blizanačke trudnoće. Nakon što je primijećeno konstantno ponavljanje istih pokreta, vidno odstupanje od vršnjaka u ponašanju, pljuvanje, dodirivanje polnog organa do potpune iznemoglosti prije spavanja upućen je kod dječijeg psihologa i dobija nalaz sa zaključkom: Radi se o djetetu čije se intelektualne sposobnosti aktuelno manifestuju u kategoriji umjerene retardacije, sa socio-emocionalnom zrelošću ispod nivoa karakterističnog za kalendarski uzrast. Grafomotorna ekspresija nespretna. Slabije razvijen govor. Šta i kako dalje? S.R

Odgovor: Poštovana, Vaše dijete je zbog navedenih problema bilo na pregledu kod psihologa koji je dao svoje stručno  mišljenje, ali da bi se  mogli poduzeti sljedeći koraci, njemu treba definitivna dijagnoza.

Prvo što se radi u takvim slučajevima je detaljan pregled neuropedijatra, koji će uz klinički pregled uraditi i niz dodatnih pretraga, da bi se utvrdilo eventualno postojanje organskog problema, te Vas uputiti i u dalje konsultativne preglede od strane drugih stručnjaka ( defektolog, logoped…).  

Potreban je multidisciplinarni pristup Vašem djetetu radi postavljanja dijagnoze i što bržem uključivanju u razne terapeutske tretmane.

Kad prikupite sve nalaze, možete kontaktirati neko od udruženja u Banjoj Luci koja Vam mogu pomoći konkretnim savjetima ( „Tvoja riječ“,“ Djeca svjetlosti“ ).

Problemi sa stolicom

3.Pitanje: Poštovana, moja beba sada ima 10 mjeseci, ali u nazad pet mjeseci ima jako tvrdu stolicu. Ona jede sve, ali preferiram joj upravo zbog tog problema supice, kuvano povrće, čorbice i variva. Slatkiše joj ne dajem, kao ni instant hranu za bebe. Dakle, dijete je na potpuno prirodnoj ishrani, ali i dalje ima tvrdu stolicu iako je ima svaki dan. Pokušala sam sa jako zaslađenom kamilicom, kruškom, kompotom od šljiva,.. ništa ne pomaže. Molim za savjet, hvala unaprijed?! V.Č.

Odgovor: Poštovana, prije samog odabira namirnica i pripreme jelovnika za olakšanje tegoba kod Vašeg djeteta, potrebno je uraditi  laboratorijske nalaze, ultrazvučni pregled abdomena, test intolerancije na  određene namirnice, pregled specijaliste gastroenterologa i eventualno dodatne pretrage da bi se sa sigurnošću isključilo postojanje nekog organskog razloga za tvrdu stolicu.

Nakon toga se pravi režim ishrane, koji uključuje dosta tečnosti, supica, variva i slično, što ste Vi već uključili u prehranu.

Što se tiče mliječnih proizvoda, preporučuju se fermentirani proizvodi ( kefir, jogurt i sl.), umjesto kravljeg mlijeka probajte adaptirane mliječne formule posebno prilagođene djeci sa sličnim problemima.

Žitarice imaju veliku ulogu u regulisanju stolice, te ih treba uvesti u svakodnevnu ishranu, ali izbjegavajte glutenske žitarice.

Svakodnevno joj pravite kompote ili sokove od breskve i šljive , a kada bude smjela citruse, uvedite joj sok od narandže ili grejpa. Možete potražiti i savjet nutricioniste koji će Vam pomoći oko sastavljanja jelovnika Vašeg djeteta.