Sve češće jedemo voće i povrće za koje nismo sigurni kakvog je porijekla, a ni kako je tretirano prije nego što je dospjelo na našu trpezu. Međutim, nakon što pročitate naša tri načina o tome kako da sa voća i povrća uklonite pesticide, uživaćete u njima bez straha.

Ispiranje i sušenje

Svi veoma dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi prije konzumacije. Međutim, mnogo jači efekat imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite. Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za sudove). Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.

Namakanje

So je nekada služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču nekoliko minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.

voce i povrce u vodi

Sprej protiv pesticida

– 1 šoljica mlake vode

– 2 kašićice sode bikarbone

– 2 kašičice limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i svježe. Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.

Izvor: l&z