Prva elektronska rampa na području grada biće postavljena uskoro na pružnom prelazu kod “Incela”. To je potvrđeno iz “Željeznica RS”.

Građevinsku dozvolu za radove na ovom pružnom prelazu dobili smo u petak, čime su ispunjeni svi uslovi za početak radova potvrdio je zamjenik izvršnog direktora za poslove infrastrukture u “Željeznicama RS” Dragan Subašić.

Istakao je da će rampa kod “Incela” biti opremljena savremenom elektronskom svjetlosnom signalizacijom i polubranicima.

Ovim sistemom će se upravljati daljinski iz jednog operativnog centra, čime se smanjuje potreba za operaterima na pojedinačnim stanicama i prelazima, obezbjeđuje veća sigurnost i povećava propusnost u saobraćaju rekao je Subašić.

Kad je u pitanju konkretan datum početka radova, Subašić je rekao da će to zavisiti od izvođača radova.

Kako je riječ o projektu koji obuhvata više stanica i prelaza, početak radova kod “Incela” će zavisiti od procjene izvođača na kom dijelu dionice će započeti radove, ali to će svakako biti vrlo brzo rekao je Subašić.

Modernizacija ovoga prelaza radi se u sklopu većeg projekta kojim se obezbjeđuje šest stanica i pružnih prelaza u sklopu stanica na dionici od Banjaluke do Doboja. “Željeznice RS” su sredstva za obezbjeđenje stanica i prelaza u iznosu od 15,8 miliona evra dobile iz kreditnih fondova Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je izvođač odabran putem međunarodnog tendera.  Izvođač radova je češka kompanija “AZD Praha”, a ugovor s njima je potpisan prošle godine.

U naselju Ada ne kriju svoje zadovoljstvo što će radovi na ovom prelazu ubrzo početi.

Unazad nekoliko godina bilo je problema sa ovim prelazom, koji je neko vrijeme bio i zatvoren. Modernizacija prelaza mnogo će značiti građanima Ade i Česme, ali i svima koji rade i imaju poslovne prostore u krugu “Incela” rekao je predsjednik savjeta mjesne zajednice Ada Vito Pejaković.

Zalužani

Na pružnom prelazu u Zalužanima radnici “Željeznica RS” juče popravljali rampu.

Ona je bila više puta oštećena u saobraćajnim nesrećama koje su se tu dešavale. Zbog dotrajalosti više nije moguće vršiti popravke, pa smo se odlučili da zamijenimo pojedine dijelove rekao je Subašić.