Za hiljade mališana iz RS nema mjesta u vrtićima, ali bi situacija trebalo da bude promijenjena, jer je u pojedinim opštinama u planu izgradnja novih ili proširenje postojećih kapaciteta predškolskih ustanova.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, mjesto u predškolskim ustanovama, na dan 1. oktobra prošle godine, čekalo je 2.379 djece, što je u odnosu na prethodnu godinu više za čak 55 odsto.

Stručnjaci ističu da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao dio jedinstvenog sistema obrazovanja, posebno značajno.

Nažalost, još je osnovni problem što je uključenost djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje na vrlo niskom nivou, a iznosi 14,5 odsto od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta“, kaže Vesna Popović, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Ombudsmana za djecu RS.

Po njenim riječima, problem je i to što u svim lokalnim zajednicama nije organizovano predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece, a time ni mogućnost da mališani u tim opštinama ostvare pravo na predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“U 22 jedinice lokalne samouprave u 2014. godini nisu ni organizovane predškolske ustanove“, precizirala je Popovićeva.

Vukomir Stanković, direktor Dječjog vrtića “Naša radost” Zvornik, ističe da je njihova popunjenost trenutno 100 odsto.

“Na listi čekanja imamo 50 do 60 djece. Mi smo trenutno jedini vrtić u gradu, a razmišlja se o proširenju kapaciteta, u smislu izgradnje još jednog vrtića u Zvorniku“, naveo je Stanković.

On pritom ističe da su zvornički vrtić i opština isfinansirali dodatnih 12 pripremnih odjeljenja djece pred prelazak u školu, a resorno ministarstvo još četiri.

To je, kako dodaje, ukupno 16 odjeljenja, čime je obuhvaćenost mališana rođenih 2010. godine predškolskim programom oko 80 odsto, što je, napominje, najveći procenat u BiH trenutno.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da su osnivači predškolskih ustanova jedinice lokalne zajednice, koje, kako napominju, ulažu napore za rješavanje ovog pitanja, pa su u posljednje dvije godine registrovani novi vrtići u Prnjavoru, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.

Takođe, prošireni su kapaciteti u nekim predškolskim ustanovama, kao što je na primjer Sokolac, dok su u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka u novembru i decembru 2015. godine osnovane dvije nove organizacione jedinice, i to u naseljima Starčevica i Obilićevo“, navode iz resornog ministarstva.

Kako nam je potvrđeno, u pojedinim opštinama u planu je izgradnja novih ili proširenje postojećih kapaciteta vrtića.

Takođe, treba uzeti u obzir činjenicu da je u Banjaluci u porastu registrovanje novih privatnih predškolskih ustanova, čiji su osnivači pravna ili fizička lica, te su trenutno registrovana 23 vrtića“, kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u školskoj 2015/16. godini u 124 predškolske ustanove nekim od programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja bilo je obuhvaćeno 9.093 djece. Od toga, oko 77 odsto ih je u javnim, a 23 odsto u privatnim ustanovama.

Izvor: nezavisne