Da biste imali najbolji paradajz počnite sa pametnim izborom rasada i slijedite ove savjete i primijetićete značajne promjene.

Na kvalitet paradajza uticaće i pravilna sadnja, ali i odgovarajuća njega. To ne mora nužno da znači i mnogo posvećenog vremena.

Rasad – sadnice

Paradajz možemo posaditi početkom maja. Kada birate sadnice pazite da to budu snažne i dobro njegovane biljke. Tu se misli na čvrstu i kraću stabljiku, sa, poželjno, 6 do 8 bočnih listova sa razvijenim razgranatim korijenom.

Sadnja

zena sadi paradajz

Paradajz sadnice treba posaditi malo dublje. Rupe mogu biti duboke i do 40 cm i dobro nađubrene prirodnim đubrivom ili kompostom. Možete pokopati gotovo cijelu stabljiku – ostavite tek jedan dio sa par bočnih listova. Rupa u koju sadite treba biti vlažna, zemlja zalivena. Razmak između redova bi trebao da bude nešto manje od 1 metar, a između biljka u redu do pola metra.

Zasadite ga svakako u prvih 10 dana maja, bez obzira na hladnoću. Samo ga zakopajte dublje (pa i do prvih listova), jer na taj način korijen će jednim dijelom biti sačuvan od zahlađenja i naglih promjena temperature. Prilikom sadnje najbolje je odmah postaviti nisko kolje (15 do 20 cm iznad zemlje), jer ako ga poslije budete stavljali mogli biste oštetiti korijenje, koje će se krenuti brzo razvijati i granati.

Prihrana

Greška je da stavite previše đubriva ili komposta. Sadnice vole zemlju bogatu humusom i da im je korijenje prihranjeno kalijumom (za visoke stabljike), ali sa previše nitrogena dobićete velike i razvijene biljke, ali sa malo ploda. Zato stavite manje gnojiva prilikom sadnje. Najbolji kompost je prah od morske trave, jer je pun kalijuma. A ako u vašoj zemlji nema dovoljno fosfora (koji je potreban paradajzu da bi razvio cvjetove i plodove) potražite u poljoprivrdnim apotekama fosfor u kamenu (kameno brašno) i dodajte ga u zemlju.

paradajz domaci kisa

Ušuškavanje

Hladnije vrijeme (noći sa temperaturama ispod 10C) usporavaju rast biljke, a ljetne vrućine (dani topliji od 35C) dovode do opadanja cvijeta. Potrebno je da biljke adekvatno zaštitite.

Paradajzu će najbolje biti ako je u trapu ili pokriven najlonom. Možete napraviti i male trapove preko paradajza, da štite sadnice tokom hladnijih majskih dana.

Poželjno je da, bez obzira na najlon i trapove, paradajz (prostor oko stabljika) „ušuškate“ slojevima slame, lišća, borovih iglica da bi korenje bilo zaštićeno, da bi zemlja zadržala vlagu, da bi spriječili nicanje korova. Pošto ova zaštita drži zemlju hladnom ne postavljajte je dok se zemlja ne zagrije, recimo do 18C.

Prvi cvjetovi

Mnogi iskusni povrtlari kidaju prve cvjetove sa paradajza da biljka ne bi potrošila prvu energiju na formiranje plodova prije nego se korijenje i lišće ne razviju u potpunosti. Kidajte prve cvjetove dok biljka ne naraste bar 30 cm u visinu. Savjetuje se i da uklonite i listove koji niču sa stabljike, ali ispod prvih grana na kojima se razvijaju plodovi.

U visinu

Obavezno paradajzu „pomozite“ da raste u visinu. Postavite kolje kraj stabljika ili kupolice ispletene od pruća. Tako će se biljka penjati i biće bolje zaštićena od insekata i bolesti.

Izvor: lifepressmagazin