Prije nego što nabavite novo sjeme za sadnju bilo bi dobro da provjerite staro. Testiranje sjemena nije teško, može se obaviti kod kuće, a štedi i novac i vrijeme.

Ako testirate sjeme i tako utvrdite njegovo stanje, nećete gubiti vrijeme potrebno za sađenje ako su sjemenke unaprijed osuđene na neuspijeh. Sve što vam treba je staro sjeme za koje niste sigurni da li će proklijati, plastična vrećica, papirnati ubrus ili filter za kafu, malo vode i marker. Testiranje je vrlo jednostavno i pouzdano.

1. Stavite 10 sjemenki na površinu papirnatog ubrusa, koji ste prethodno nakvasili.

2. Preklopite ubrus i pokrijte sjemenke.

3. Stavite sjemenke i papir u plastičnu vrećicu i zatvorite je.

4. Na spoljašnjoj strani vrećice napišite datum i vrstu sjemena.

5. Vrećicu sa sjemenjem stavite na toplo mjesto – najbolje na sunčani prozor.

6. Svakog dana provjeravajte da li je papirnati ubrus dovoljno nakvašen.

7. Nakon sedam dana otklopite ubrus i pogledajte da li je sjeme proklijalo.

8. Nakon 10 dana, ponovo otklopite ubrus i prebrojte proklijale sjemenke. Ukoliko je manje od 70 odsto sjemena pustilo klice, bolje je da nabavite novo. Ako je proklijalo 70-90 odsto sjemena, možete ga koristiti, ali ga gušće zasadite.

Ako vam nijedna sjemenka ne proklija premestite vrećicu na toplije mesto. Nekim sjemenkama treba više od nedjelju dana da prokliju, pa je potrebno da budete strpljivi ukoliko želite da budete potpuno sigurni da sjeme nije za sađenje.

Da biste bili potpuno sigurni u pouzdanost testiranja, posebno treba voditi računa o dvije stvari. Ako je vrećica tokom testiranja premokra – otvorite je i ostavite da stoji kako bi se papir prosušio, a ako papir počne da truli, bacite ga i test započnite ponovo. Na taj način ćete sasvim izvjesno moći da utvrdite u kakvom je stanju sjeme koje testirate.

Izvor: kuća-stil