Neprecizna linija ajlajnera, rumenilo koje sija kao disko kugla na vašim jagodicama, sijenka od prethodne noći koju niste skinuli, bronzano lice naspram porcelanskog vrata…

Malo je stvari koje žene mogu da iznerviraju pred sam izlazak u grad, odlazak na večeru, rođendansku proslavu, onoliko koliko to može da učini loša šminka.

Čak i veliki profesionalci ne umiju baš u svim segmentima da briljiraju. Na primjer, neki smokey eye savladaju iz prve, ali zato im savršena, tanka, ravna linija ajlajnera ne polazi za rukom. Ili su već u nanošenju pudera postali Pro, ali zato im se čini da nikada neće naučiti da stave dovoljno rumenila, ili ti na pravi dio jagodica.

U nastavku vam donosimo nekoliko najuobičajnih mejkap grešaka koje pravimo i rješenja za njih:

Kada ne čistimo lice

Većina cura izbjegava da koristi bilo kakve kreme ili podlogu kada nanose šminku. Rješenje: Prije nanošenja šminke, potrebno je očistiti lice tonikom, ukoliko želite da uklonite nečistoće i šminku koju ste koristili prethodnog dana. Takođe, preporučuje se da bar jedanput nedjeljno koristite piling ili masku za lice.

Kada ne koristimo nikakvu podlogu

Nanošenje pudera na suvu kožu je nešto najgore što možete da uradite svojoj koži. Rješenje: Nabavite neku hidrantnu kremu kojom ćete svom licu pružiti dovoljno vlažnosti da diše kroz puder. Takođe, krema čini da se puder bolje aplicira na lice i da traje duže.

Kada izaberemo pogrešnu nijansu pudera

Rješenje: Prije nego što kupite puder ili podlogu, na svojoj koži isprobajte ponuđeni tester da biste bili sigurni da vam nijansa odgovara. Ukoliko ne vidite neku veću razliku između vaše kože i podloge, onda ste pronašli idealan puder ili podlogu i ne mijnjajte!

Kada pretjeramo sa puderom

Rješenje: Manje je više, važi i za šminku. Umjesto da pretjerate sa šminkom, koristite je pažljivo.

Kada pretjeramo sa rumenilom

Rješenje: Kada stavljate rumenilo, blago se nasmješite i tek po koji sloj stavite rumenilo na same ivice jagodice. Razmažite većom, širom četkom dok ne postignite ujednačenu boju s obje strane.

Kada izaberemo pogrešnu olovku za usne

Rješenje: Umjesto da izaberete neku olovku koja odgovara po nijansi vašem ružu, izaberite onu koja više odgovara boji vaših usana.

Kada nevješto stavljamo ajlajner

Ukoliko ne umijete još uvijek da izvučete tanku, pravilnu liniju bez mrlja, onda vas savjetujemo da sa četkicom razmažete po kapku, ne bi li više izgledala kao sivkastocrna sijenka nego neuspjeli ajlajner. Takođe, možete da koristite sijenku u istoj boji kao ajlajner. Ona će kamuflirati lose izvučenu liniju.

Kada nam se maskara ne vidi

Rješenje: Počnite od samog ugla oka ka vrhu, pravecći cik cak poteze ka vrhu. Ponovite onoliko puta koliko vam je potrebno da naglasite trepavice. Grudvice koje se pojave možete da uklonite tako što ćete suvim štapićem povlačiti trepavice ka gore, skidajući istovremeno sitne grudvice koje su se pojavile.

Kada izaberemo sijenku koja se uopšte ne primjećuje

Na primjer: svi primjećuju kako stalno stavljate neku zlatnu sijenku na oko, ali nakon toga imaju osjećaj da niste stavili apsolutno ništa?! To je zato, jer ste odabrali sigurno pogrešnu i lošu sijenku koja se ne vidi.

Kada ne skinemo dovoljno dobro ruž

Ukoliko ste koristili ruž koji ima jarku, tamnu boju velika je vjerovatnoća da nećete uspjeti da ga skinete. Rješenje: Stavite neki balzam ili sjaj preko koji će omekšati i ovlažiti suvoću karmina.

Izvor: elle.rs