Image: 0010693497, License: Royalty free, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Tetra Images

Iako postoje mame koje su se brzo i lako oporavile od ovakvog porođaja, ne može se poreći da su dani koji slijede carski rez većini teški. Rijetko se govori o tome šta ona može preduzeti kako bi sebi olakšala taj period.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se osjećate bolje i imate dovoljno snage da primate čestitke i uživate u svojoj bebi, a oni ne podrazumjevaju jake lijekove. Savjeti stručnjaka odnose se na fizičku aktivnost, udobnost i promjene u načinu ishrane poslije carskog reza, a oni su sabrani u pet načina za brz oporavak.

Jastuci

1458318767_Clipboard01

Tek nakon carskog reza žene shvataju koliko su abdominalni mišići važni u svakodnevnici. Neko će se našaliti, zbog čega ćete prasnuti u smijeh ili ćete morati da khinete i tada ćete uvidjeti da se ovi mišići koriste češće nego što ste vjerovali. Držanje jastuka na mjestu reza ublažiće bolove u postoperativnim danima, a preporučljivo je spavanje na većem broju jastučića jer će to olakšati ustajanje.

Spora vožnja kući

1458318783_Clipboard02

Mamama koje su svoju bebu donijele na svijet carskim rezom ljekari uglavnom zabranjuju da u naredne dvije nedjelje upravljaju automobilom. Važno je da osoba koja vas vozi kući zna da će vam pomoći sporom vožnjom jer naglo kočenje i brz prelazak preko ležećeg policajca ili rupe u asfaltu mogu izazvati jak probadajući bol u predjelu stomaka.

Šetnja

1458318799_Clipboard03

Hodanje u periodu od 24 časa nakon izvođenja carskog reza mnogim majkama koje su ga iskusile djeluje kao nemoguća misija. Ipak, stručnjaci preporučuju da se što prije ustane iz kreveta jer će oporavak biti brži ukoliko se mlada mama brže pokrene. Kratka i spora šetnja u periodu od dvanaestog do dvadeset četvrtog sata nakon porođaja potpomoći će rad crijeva, spriječiti konstipaciju i zgrušavanje krvi i doprinjeti opštem zdravstvenom stanju. Imajte na umu da medicinska sestra mora biti upoznata s vašim planovima za hodanje kako bi pravilno podesila kateter.

Stepenice su zabranjene

1458318807_Clipboard04

Jedan od najkorisnijih savjeta jeste da ne idete uz i niz stepenice prečesto. Ukoliko je vaš dom višespratan, postarajte se da na svakom spratu imate sve što vam je potrebno za njegu bebe i sebe samu, jer ljekari smatraju da bi kretanje po stepenicama trebalo da bude ograničeno u prvih nekoliko dana po porođaju carskim rezom.

Biljna vlakna

1458318814_Clipboard05

Način ishrane igra veliku ulogu u ublažavanju bolova nakon ovakve operacije. Preporučuje se konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima – zelenog povrća, žitarica, voća itd. One će pomoći pri radu crijeva i prvom pražnjenju nakon carskog reza.

Izvor: yumama.rs