Banjalučka manekenka Nikolina Gak koja već punu deceniju uspješno radi kao manekenka i model u Kini i širom Azije odlučila je svoje bogato iskustvo i poslovne veze podijeliti sa djevojkama iz rodne zemlje koje uz njenu pomoć mogu početi sopstvene karijere u modnoj industriji u Kini.

Naime, Nikolina je u dogovoru sa kineskim poslovnim partnerima odlučila da otvori konkurs za posao modela za koji se mogu prijaviti djevojke iz BiH i regiona. Za portal Istinito pojasnila je kako je došla na ovu ideju:

Krajem decembra i početkom januara bila sam u Banjaluci, Beogradu, Sarajevu i primjetila sam da je većina mladih bez posla i da se svi neprestano žale. Puno sam razmišljala o tome, a pošto su naše žene jedne od najljepših na svijetu zapitala sam se zašto da ne ponudim pomoć djevojkama koje žele da se oprobaju u ulozi modela. Kina nije centar mode poput Pariza, Londona ili Njujorka pa ne treba očekivati takvu karijeru, ali sva odjeca se pravi ovdje u Kini i prije izvoza većina klijenata želi da kompletira posao, odnosno da se uradi i fotografisanje garderobe za štampani katalog ili za postavljanje na internet stranice za online prodaju. Kineski fotografi imaju vrhunsku opremu, savšene foto-studije i sposobnost da kopiraju sve. U zadnje vrijeme postaju jako popularni i uopšte je sve mnogo drugačije nego prije 10 godina kada se skoro pa nije mogao pronaći normalan studio.”

Posla ima, ali Nikolina naglašava da je ovo zahtjevan posao za koji osim izgleda treba imati i veliku ljubav, spremnost i jaku psihu.

Posao modela u Kini nije lak. Klijent želi da se što brže uslika sva garedroba, pa nije isključeno da će se model presvući i do 250 puta i imati samo dva minuta za svaku garderobu i da izmijenja i do 15 poza kako bi se što više pokazala odjeća. Biti model je istovremno i biti prodavac. Naravno, brzina mijenjanja poza, presvalačenja i uopšte rada na setu se stiče iskustvom. Djevojke koje ja pozivam da im pomognem ne moraju da budu iskusne, ali moraju da budu vrijedne, snažne i ustrajne, da znaju da je ovo jedna ogromna prilika i mogućnost da napreduju u ovoj industriji. Ja bih u početku bila konstantno tu uz njih, dok ne nauče sve što trebaju, a i poslije toga ću da budem u blizini i moći će da me pozovu u koje god doba dana i noći ako im nešto zatreba”, kaže ona.

Djevojke koje mogu da se prijave treba da budu starosti od 18 do 25 godina, da budu visoke 172 – 178 centimetara, sa dimenzijama 90-60-85 i veličinom garderobe 34-36, odnosno S i M. Kandidatkinje koje prođu na konkursu očekuje avionska karta, smještaj i sedmični džeparac, dok bi mjesečna plata zavisila od količine posla i izgleda modela.

Djevojke bi došle ovdje kod mene, u Shenzhen-Guangzhou, koji je odmah pored Hong Konga. Trenutno je najjača sezona, zatim će biti opet u julu i onda pred Novu godinu. Kako se ne isplati prevaliti toliki put i biti ovde manje od tri mjeseca tako su i svi ugovori na minimum tri mjeseca sa mogućnošću produženja”, pojašnjava ona.

Jedna od najvećih kočnica za većinu mladih, pogotovo djevojaka, je strah od daljine i nepoznatog, na šta Nikolina odgovara:

Djevojkama mogu da poručim da je Kina jedna od nasigurnijih zemalja na svijetu i da nemaju razloga za strah. Ja sam bila u Singaporu, Koreji, Japanu, Maleziji, Tajvanu i mnogim drugim mjestima i kao model u punih 10 godina nisam imala neprijatnih iskustava. Mene nije imao ko da dočeka, a njihova prednost je što sam ja tu i stojim iza svega, pa nemaju čega da se plaše.

Zaintersovane djevojke mogu da se jave na e-mail modelnikolina@gmail.com ili nikolinagak@yahoo.com.

Izvor: istinito