Premijerom predstave “Podvala” Narodnog pozorišta Republike Srpske, u Banjaluci će 17. maja biti otvoren 19. međunarodni festival pozorišta Teatar fest “Petar Kočić”.

Za takmičarski dio festivala bilo je prijavljeno 39 predstava, ali je odabrano šest.

Riječ je o predstavama “Bela kafa” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Čudovište” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, “Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda” Ateljea 212 iz Beograda, “Duh koji hoda” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, “Sumnjivo lice” Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka i “Čaruga” Narodnog pozorišta Leskovac /Puls teatar Lazarevac.

LJiljana Čekić, selektor ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić”, kaže da je tokom selekcije naišla na niz problema, ali smatra da će publika biti zadovoljna selektorskim radom.

Osim što je produkcija smanjena u odnosu na prethodne godine, bili su prisutni i problemi organizacione prirode, te je veliki broj predstava za selekciju stigao nakon zvaničnog termina za prijavu“, rekla je Čekićeva.

Ona je dodala da je tokom selekcije predstava problem predstavljala i prostorna ograničenost scene, zbog čega neke kvalitetne predstave nisu ušle u selekciju.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je cilj Festivala predstavljanje referentnih predstava iz regiona kako bi publika mogla da ih uporedila sa stvaralaštvom Narodnog pozorišta Srpske.

Osim toga, cilj nam je da se publici predstave ljudi koji se bave pozorištem, te da se o tome kaže i koja riječ“, rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su u pratećem programu Festivala planirane promocije knjiga i časopisa, te izvođenje predstave na maloj sceni, kao i stručno-naučni skup posvećen budućnosti pozorišta u 21. vijeku.

Novaković je naveo da će na kraju Festivala biti dodijeljene tradicionalne nagrade za najbolju predstavu, najbolji dramski tekst, te najboljeg glumca i glumicu.

Festival će biti zatvoren 24. maja dodjelom priznanja i nagrada, te gala koncertom Konstantina Kostjukova sa zvijezdama baleta Narodnog pozorišta iz Beograda.

Izvor: srna