Velika brzina i nepažnja najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća u kojima je u posljednjih pet godina poginulo 118 vozača dvotočkaša, dok su samo u prošloj godini motori, mopedi i bicikli koštali života 19 osoba.

Sumorna statistika o saobraćajnim nesrećama koju vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pokazuje da je najviše stradalih motociklista u dobu između 18 i 30 godina.

Nesreće se veoma često dešavaju i zbog nedovoljnog opreza vozača automobila, ali i zbog loših puteva. Sezona vožnje motocikala je uveliko počela, a prva saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom u kojoj je učestvovao mladi motociklista desila se početkom aprila na području Banjaluke.

U crnu statistiku upisan je i dvadesetdvogodišnji Mladen Kremenović koji je izgubio život u sudaru s kombijem, a nesreća se dogodila kada je vozač kombija prilikom skretanja presjekao put motociklisti.

Da bi sačuvali živote bajkera, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS pojačali su kontrole učesnika u saobraćaju, naročito vozača dvotočkaša. Da bi ih bolje pratili, policajci patroliraju motorima.

Kontrolama smo uočili veliki broj motocikala, lakih motocikala i mopeda koji nisu registrovani, ali i to da vozači i suvozači ne koriste zaštitne kacige i nemaju položen vozački ispit za ovu kategoriju vozila – rekli su u MUP-u Srpske.

Iz resornog ministarstva su apelovali na vozače motora da obavezno nose zaštitne kacige za vrijeme vožnje, ali i na vozače bicikala koji su po zakonu dužni da koriste svjetloodbojne prsluke od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Predsjednik Moto-kluba “Maršal” Duško Drljača tvrdi da su motociklisti najugroženija grupa u saobraćaju, te da u svakom udesu snose minimalnu krivicu, odnosno 30 odsto.

U 70 odsto slučajeva krivi su ostali učesnici u saobraćaju. Ne branim motoriste, ali vozači automobila rijetko gledaju u retrovizor, pretiču preko pune linije, a pješaci prelaze ulicu gdje stignu, iskaču iza ćoškova i pretrčavaju tranzite – pojašnjava Drljača i dodaje da problem predstavljaju i uske ulice, te gužva u saobraćaju.

On je istakao da motoristi griješe samo kada se ne pridržavaju ograničenja brzine, ali i da su putevi u RS uski, a krivine nepregledne. Nekontrolisana izgradnja raznih poslovnih i stambenih objekata takođe povećava rizik.

Mladi momci kupe sebi jake motore po hiljadu kubika pa se onda sile po ulicama i, nažalost, gube živote. Ali i oni savjesni koji poštuju ograničenje rizikuju život zbog nekulture drugih. Kad izađem u grad da se provozam motorom, u roku od pola sata se desi minimum šest-sedam situacija kada mi život bude ugrožen iako vozim maksimalno sporo – priča Drljača.

Bezbjednost

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da su, pored pješaka, motoristi najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju i stalno se mora raditi na njihovoj bezbjednosti.

Moramo djelovati na vozače motora da obavezno nose kacigu, koja čuva glavu, a najčešće i sam život. Vozači motornih vozila moraju više obraćati pažnju prilikom skretanja, naročito ulijevo, na ostale učesnike u saobraćaju pogledom na retrovizor – kaže Radović i dodaje da u Srpskoj ima veoma malo biciklističkih staza i traka, zbog čega  biciklisti često stradaju jer voze glavnim saobraćajnicama.

Izvor: glassrpske