Mještani Donjih Kola više neće morati ići kod ljekara u druge dijelove grada jer će uskoro početi izgradnja objekta u kojem će biti smještena ambulanta i kancelarija mjesne zajednice.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske raspisalo juče javni poziv za izbor izvođača radova i tako nagovijestilo kraj mukama mještana.

Mnogo će nam značiti to što ćemo imati ljekara nadohvat ruke. Godinama su naši mještani po dijagnozu, obični recept ili na injekciju išli u 15 kilometara udaljenu ambulantu u Srpskim toplicama, a sada će to imati skoro pa kod kuće. Zato smo srećni i zadovoljni – rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donja Kola Milan Đukić.

U Gradskoj upravi rekli su da je grad u 2014. godini zaključio ugovor sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS o izgradnji ambulanti porodične medicine u mjesnim zajednicama Bočac, Borkovići i Donja Kola u okviru projekta “Jačanje zdravstvenog sektora”.

U avgustu prošle godine je izdata dozvola za građenje, ali kako se radi o kombinovanom objektu, bilo je neophodno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS pribavi saglasnost Svjetske banke. Dobili su saglasnost tako da se sada došlo do faze kada se bira izvođač radova – rekli su u Gradskoj upravi.

Još su dodali da će resorno ministarstvo za izgradnju ambulante obezbijediti 70 odsto sredstava, a grad Banjaluka 30, dok će grad u potpunosti finansirati gradnju mjesne kancelarije.

Izvor: glassrpske