Napravite jedinstveni detalj u svojoj bašti ili stanu…

Kokedama, što na japanskom u bukvalnom smislu znači “kugla mahovine” , je tip bonsaija koji ne samo da izgleda divno, već je i vrlo lak za pravljenje. Za kokedamu je karakteristično da se biljke gaje ne u saksijama, već samo u zemlji koja se oblaže mahovinom. Tada korijen biljke dobija oblik lopte i izgleda fantastično u sklopu sa biljkom. Kokedama može biti viseća, položena ili samostojeća.

Šta vam treba za pravljenje kokedame:

– supstrat
– mahovina
– voda
– mala biljka
– kanap

kokedama-1

Preporučujemo da sve pravite sa organiskim proizvodima, kako bi se izbjegli hemijski aditivi. Ako ne možete da pronađete zemlju za bonsai, napravite alternativu – supstrat koji je najbolji za ovu vrstu gajenja biljke treba da sadrži 70% treseta, 25% gline i 15% pijeska.

Biljke koje je najbolje zasaditi:

– koralni kaktus;
– minijaturne palme;
– patuljaste vrste fikusa;
– afričke ljubičice;
– loze;
– paprat;

Ako želite da ih zasadite u bašti, onda birajte nešto poput jagoda, bršljana, patuljastog bora, čuvarkuće…

Biljke koje treba izbjegavati su uglavnom cvjetnice (kao npr. orhideje).

Pravljenje:

– Pomješajte pola zemlje za bonsai sa pola obične zemlje za cvijeće i dodajte vodu kako bi ste mogli da napravite kuglu oko korijena biljke. U drugom slučaju (ako nemate zemlju za bonsai), umjesto zemlje za bonsai, koristite napravljeni supstrat.

kokedama-2

– Oko kugle stavite mahovinu i obmotajte je sa kanapom.

kokedama-3

– Dodajte još jedan kanap kako biste mogli da okačite kokedamu na željeno mjesto.

kokedama-4

Kako da se brinete o kokedami?

kokedama-5

Zalivanje zavisi od vrste biljke, ali je možete prskati vodom, zalivati klasično ili je potapati u vodu na 10 minuta. Ako je u pitanju sobna biljka, nakon potapanja je pustite da se dobro ocjedi (oko 15 minuta).

Uglavnom se biljka zaliva dva puta nedjeljno, a nekada i češće u zavisnosti od svjetlosti i vlažnosti u kući. Kada kugla postane svjetlija ili kada se osuši – tada je pravo vrijeme za zalivanje.

Kokedami je za rast potrebno mjesto na kojem će dobijati dovoljno indirektne svjetlosti – na prozoru koji je okrenut ka sjeveru ili jedan metar od prozora koji je okrenut ka jugu ili zapadu. Zimi je držite podalje od radijatora.

Mijenjanje kugle je potrebno jednom ili dva puta godišnje, u zavisnosti od brzine rasta biljke.