Znate li u kojim situacijama moda loše utiče na vaše zdravlje?

Prije nego što prigrlite svaki od aktualnih trendova – razmislite utiče li on na vaše zdravlje, koliko često ćete ga praktikovati i da li je taj trend baš ono što vama treba. Donosimo vam tri trenda koja već dugo dominiraju modom, a imaju velike posljedice.

Vrtoglavo visoke potpetice

Visoke potpetice su jedan od modnih trendova koji vam može nanijeti najviše štete. Hodanje na prstima gura torzo naprijed, a tijelo se naginje nazad i to ima veliki uticaj na kičmu koja je zbog toga pod prevelikim opterećenjem.

Posljedice učestalog hodanja u visokim potpeticama osjete se tek nakon nekoliko nedjelja ili čak mjeseci. Grčevi u prstima, bolovi u leđima i kukovima samo su neke od posljedica.

Velike „it“ torbe

Već dugo je prisutan trend velikih torbi, u koje žene stavljaju sve više stvari, a zdravstveni problemi nastaju usljed nošenja torbe na samo jednoj strani ramena koje potom ili previše ojača, ili u nekim slučajevima čak promeni fizionomiju tijela tako da je jedno rame više u odnosu na drugo.

Tako nošene torbe uzrokuju bol u vratu, kičmi i ramenima pa kako biste to izbjegli – mijenjajte strane na kojima nosite torbu i nekoliko puta nedjeljno veliku torbu zamijenite lakšom i manjom.

Ideali ljepote

Trend mršavih modela pokrenuo je lavinu nezadovoljstva i neprihvatanja tijela žena u svim životnim dobima. U želji da se dosegnu ideali ljepote s modnih pista, mnoge žene posežu za rigoroznim dijetama koje se nerijetko pretvaraju u bolesti kao što su anoreksija i bulimija.

Izvor: atma