Pored tradicionalnih namirnica za jela domaće kuhinje, egzotične voćke avokado, mango, kokos, pomelo, japanska jabuka… sve češće se mogu naći u jelima ili na trpezama kako u restoranima, tako i u domaćinstvima naših sugrađana.

Uprkos visokim cijenama, nađe se koja marka i za poslastice iz tropskih i drugih krajeva svijeta kojih nema u ovom podneblju.

Prema riječima trgovaca, potražnja južnog i egzotičnog voća iz godine u godinu je veća, pa se trude da ga uvijek imaju u svojoj ponudi.

U supermarketima se može kupiti papaja po cijeni 12,50 KM za kilogram, mango je 3,95 KM, a citrusni div pomelo tri KM. Nešto skuplji su avokado i kokos koji koštaju 4,55 KM, a za 5,55 KM može se kupiti brazilska žuta dinja. Interesantno je da su nektarine po visini cijene u rangu skupljeg egzotičnog voća, jer je i njihova cijena 5,55 KM po kilogramu, a i kilogram ananasa košta 2,95 KM.

U “Konzum femili centru” ističu da su jako zadovoljni prodajom egzotičnog voća.

 – Moramo priznati da se ovo voće najbolje prodaje tokom zime, ali ne manjka kupaca tokom čitave godine. Kupci su uglavnom dobri poznavaoci jela i tih vrsta namirnica. Najviše su traženi japanska jabuka i avokado, a najmanje nam se prodaje marakuja i guava – rekla je portparol ovog centra Zvezdana Stojaković.

Jedan od prodavaca u “Mom marketu” kaže da Banjalučani često kupuju egzotično voće, ali da ga najčešće pazare na komad.

U svakom slučaju, prodamo solidnu količinu kako egzotičnog, tako i ostalog voća. To je nezaobilazna namirnica svake domaćice koja iole pazi na zdravu ishranu svojih ukućana – rekao je prodavac koji nije želio da mu objavimo ime.

Na gradskoj tržnici mogu se naći avokado i mango, ali po visokoj cijeni na svim tezgama, a prednjači grožđe koje košta od četiri do šest maraka po kilogramu.

Banjalučanka Milena Kovačević, koju smo zatekli kako kupuje avokado i povrće, kaže da se ova voćka često nalazi na meniju u njenoj kuhinji.

Avokado često stavljam u salatu sa paradajzom, ljubičastim lukom, krastavcem i peršunom. Za začin uvijek biram maslinovo ulje i kiselinu od svježeg limuna. Svi u kući to volimo – kazala je Kovačevićeva.

Ljubitelji slasnog zalogaja pored pomenutih voćaka mogu za 5,95 KM po kilogramu da pazare i azijsku krušku imena naši, dok kilogram italijanske kruške abata košta 5,55 KM. Šljive iz Padove, malo krupnije i drugačije od domaćih, mogu se kupiti za 7,55 KM.

Pistaći najskuplji

Po visokim cijenama najviše prednjači koštunjičavo i suvo voće, koje Banjalučani kupuju uglavnom na grame. Najskuplji su pistaći koji koštaju 45 KM po kilogramu. Prate ih bademi čija cijena je 37 KM, a zatim indijski orah, lješnik i suve jagode koji se mogu kupiti za 35 KM. Kilogram sušenog ananasa je 17,55 KM, a sušenih banana 9,95 KM.

Izvor: glassrpske