Smijemo li zaista da odustanemo od odlaska u teretanu ako imamo bogat seksualni život? Da li je seks jedina vježba koja nam je potrebna?

Naučna istraživanja su pokazala da žene koje redovno vježbaju lakše doživljavaju orgazam i lakše se seksualno uzbude nego dame koje vode sedentaran način života. Takođe, kardiovaskularna “forma” značajno utiče i na to koliko ćete zabavan seks imati, odnosno biti u stanju da izvedete različite položaje i sl.

Međutim, može li aktivan seksualni život zamjeniti treniranje? Da li je seks jedina vježba koja nam je potrebna?

Činjenica je da seks, kao i svaka fizička aktivnost, može imati snažan uticaj na zdravlje i formu. Tokom vođenja ljubavi, puls se ubrzava, metabolička stopa se povećava, kalorije se sagorjevaju, a mišići jačaju. Takođe, istraživanja su pokazala da seks djeluje blagotvorno na imuni sistem i smanjenje stresa – baš kao i dobar kardio trening!

Ukoliko seks traje 30 minuta, sagori se između 50 i 100 kalorija, u zavisnosti od toga koliko ste aktivni. Iako djeluje previše, treba napomenuti da seks jeste još jedan vid fizičke aktivnosti, a što se duže zadržimo između čaršava – više ćemo kalorija sagoriti. Ipak, taj broj zavisi od trenutne težine, trajanja odnosa, položaja…

Što se tiče seksa kao zamjene za trening snage, Keli Tarner, lični trener i fitnes stručnjak iz Sijetla, ističe da osobe koje preferiraju da budu gore, odnosno da budu aktivnije tokom seksualnog odnosa, imaju bolji tonus mišića ruku i nogu. Pokreti kukova čine sjajnu uslugu trbušnim i glutealnim mišićima. Takođe, u slučaju žena, seks je sjajna vežba za dno karlice.

Dakle, možemo ponekad preskočiti trening i umjesto toga uživati u bliskosti s voljenom osobom, ali Tarnerova smatra da bi za naše zdravlje idealno bilo da redovno uživamo i u seksu i u vježbanju.

Bolje je oznojiti se u teretani s partnerom, a zatim uživati u seksu“, smatra ona.

Izvor: story