Zamioculcas zamiifolia je sukulentna biljka porijeklom iz Afrike. Pravi hit postala je krajem dvadesetog vijeka, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su je počeli masovno prodavati. Istovremeno liči na paprat i na sukulent i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera te je u svom domu imaju čak i mnogi koji nisu ljubitelji sukulenata.

Ime je dobila zbog sličnosti s rodom Zamia i jedina je vrsta u svom rodu. Radi se o biljci visine oko metar, koja pravi više izdanaka u obljiku stabljika na kojima se nalaze parovi sjajnih, glatkih i čvrstih zelenih listova.

U zemlji se nalazi gomoljasti dio, tzv. rizom u kojem biljka skladišti rezerve vode.

Biljka cvijeta u razdoblju od sredine ljeta do rane jeseni neobičnim cvijetom (pomalo nalik na cvijet kale), a koji se nalazi pri dnu stabljika.

zamioculcas_zamiifolia(lodd.)engl-1461668879

Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dijela biljke!

Zamioculcas zamiifolia ne zahtjeva posebnu mješavinu zemlje kao ostali sukulenti, uspijeva i u supstratu s više humusa. Veličina posude se ne mijenja dok biljka u potpunosti ne napuni staru posudu rizomima, odnosno stabljikama.

Zamioculcasu za rast nije potrebno izrazito puno svjetlosti. Ako je na svjetlijem mjestu, listovi gube svoju tamno zelenu boju, ali to ne smeta razvoju biljke.

indoor-plants6-1461668960

Minimalna temperatura koju ova biljka podnosi je 15°C, a optimalna temperaturama od 18°-24°C. Ako se nalazi na toplijem mjestu, može doći do većeg stvaranja novih izdanaka što zahtjeva povremeno orošavanje.

Nikako je ne smijemo previše zalivati jer od viška vode njen rizom lako trune i listovi žute. Nakon toga je potrebno prestati sa zalijevanjem barem na mjesec dana i ukloniti žute listove. Kod sobne temeprature dovoljno je jedno obilno zalijevanje u mjesec dana. 

Izvor: zrinjevac