Ako ste se imalo bavili problematikom celulita, a ako ste žena najvjerovatnije jeste, onda znate da čarobne kreme, pilule ili tretmana koji će vam pomoći da se trenutno riješite narandžine kore, nema. Ima ga skoro svaka žena, a pošteđene nisu ni mršavice i sportistkinje. Genetika, unos estrogena, nedovoljan unos vode, nedovoljno kretanje, pogrešan stil života i pogrešna ishrana, glavni su uzroci razvoja celulita. A mi ćemo ovog puta da se koncentrišemo upravo na ishranu.

Određene namirnice mogu da potaknu razvoj ili vam otežaju rješavanje celulita, a druge, opet, mogu da pomognu u rješavanju problema. Mi vam navodimo i jedne i druge. Krenimo za početak s onima koje treba da izbjegavate.

Slana hrana

Jedan od najvećih sabotera kada je u pitanju uklanjanje celulita je – so. Na pakovanjima hrane za so se koristi drugo ime – natrijum, pa kad ga spazite odmah taj proizvod lijepo vratite na policu i izbjegavajte ga u širokom luku. Ako so ne možete potpuno izbaciti iz svoje ishrane, onda bar smanjite unos soli ili nabavite so sa manje natrijum hlorida. So osim što može uzrokovati nastajanje celulita može i pojačati vidljivost već prisutnog celulita. U kategoriji zabranjene hrane zbog soli spadaju: soja sos, čips i slane grickalice i prerađeno meso.

Zasićene i trans masne kiseline

Zasićene masnoće životinjskog porijekla biće pohranjene odmah ispod kože, zbog čega će masne naslage i celulit biti vidljiviji. One kao i trans masne kiseline doprinose povećanom nivou inzulina u krvi, koji podstiče stvaranje masnih naslaga. Zajedno s oslabljenim funkcijama stanične membrane, to ih čini jednim od glavnih uzroka stvaranja celulita. Masno crveno meso, kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin, pavlaka, punomasni sir i čokolada spadaju u ovu kategoriju.

Šećer

secer2

Namirnice koje su veoma bogate šećerom mogu našem organizmu da izazovu nepovratnu štetu. Štetni sastojci mogu uzrokovati oštećenja ćelija i to je razlog zašto je poželjno izbjegavati pogotovo bijeli šećer. Osim toga, hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina i nastaje upala, zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama. U ovu kategoriju spadaju: kolači, peciva, čokolade i slatke grickalice.

Fast food

“Junk” hrana najbolji je prijatelj celulita jer kombinacija nekoliko sastojaka koje treba da izbjegavate – visok sadržaj toksina, aditiva, zasićenih masnoća i kalorija. Učestalo hranjenje brzom hranom veoma će učinkovito izazvati pravi kaos u vašem organizmu i postupno tijelo neće moći “razbiti” te različite sastojke te će štetne ostatake pohraniti pod kožu. Što više konzumirate fast food to će znakovi celulita biti vidljiviji. Zbog toga, smanjenje unosa takve hrane nije dovoljno, već bi je potpuno trebalo eliminisati iz ishrane.

Prerađena hrana

Već smo je spomenuli, ali nije suvišno ponoviti – svu industrijski prerađenu hranu trebalo bi da izbjegavate – konzerve, supe iz kesica, soseve za tjestenine, salame, sladoled, sokove, grickalice, kekse… Pripaziti morate i sa hljebom, pecivima i brašnom – preporučuje se samo integralno i to u ograničenim količinama.

Alkohol

Alkohol se takođe nalazi na listi zabranjenih stvari, zbog visokog sadržaja kalorija i toksina. Osim toga, alkohol povećava oštećenje mišića i ćelije kože. Vitamin C, kalcijum i cink teže se apsorbiraju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća i za ljepotu kože.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv narandžine kore

celulit

Imajte na umu da ekstremne dijete i yo-yo efekt takvih načina mršavljenja pogoršavaju situaciju s celulitom. Jedan od najvažnijih savjeta vezanih za borbu protiv celulita i ishranu jest da morate da budete spremni napraviti trajne promjene u svom načinu života. Neke od tih promjena neće biti lake, jer se na spisku zabranjenih namirnica vjerovatno nalazi nešto u čemu jako uživate. No, vjerujte, više ćete uživati u svom zategnutom tijelu bez celulita, a i nažalost, samo je tako moguć uspjeh u borbi protiv narandžine kore.

Voda

Nepisano pravilo je 6 do 8 čaša vode na dan, a neki tvrde da vam je potreban onoliki broj čaša vode koji dobijete kada svoju tjelesnu težinu podijelite sa 9. Ali, ni previše vode nije dobro pa se zaustavite na 8 čaša ( ljeti slobodno pijte više), jer vodu dobijate i iz svježeg voća i povrća.

Proteini

U borbi protiv celulita proteini su od velike važnosti. Nedostatkom proteina kolagen gubi čvrstoću i sposobnost zadržavanja masnih ćelija u dubljim slojevima, pa tako nastaje celulit. Preporučuje se lako probavljivo meso piletine i ćuretine, teletine bez kožice, obrano mlijeko, light jogurt i protein surutke. Mogu umjereno da se jedu i jaja, ali pripremljena bez masnoća.

Voće

Svježe voćke bogate vodom, kao što su lubenica ili dinja (pipun), odlične su jer će pomoći u procesu detoksikacije tijela. Korisne su i banane, trešnje, narandže, grožđe i kruške, a pogotovo bobičasto voće (borovnice, kupine,maline, jagode, ribizle, šipak…).

Povrće

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Pokušajte u prehranu dodati više sirovog povrća, jer tako ono zadržava sve svoje hranjive tvari. Povrće koje pomaže u borbi protiv celulita su: rotkvice, šparoge, mrkva, paradajz, špinat, poriluk, artičoke, repa, brokula, boranija i zelena salata. Jedan od najboljih saveznika u borbi protiv narandžine kore je luk! Luk je snažan diuretik i može da pomogne pri istjerivanju viška masnih tekućina iz ćelija kože.

Koštunjavo voće

Koštunjavo voće je odličan izvor proteina, vlakana, i korisnih masnoća. Jedite nezačinjeni kikiriki, bademe, lješnike, brazilski oraščić, orahe, kestenje… Međutim, ne smijete pretjerivati. Jedna šaka, do šaka i po je dovoljno.

Izvor: zenasamja.me