Proljeće je u punoj snazi, uskočili smo u kratke suknje i puno više vremena posvećujemo svojim nogama. Ovi je lista svakodnevnih navika koje štete njihovom izgledu.

1. Izbjegavamo piling

Ako ste mislili kako vašim nogama ne treba piling, prevarili ste se. I na nogama se nalaze mrtve stanice kože koje treba odstraniti. Preporu;uje se piling jednom sedmično, a kožu na nogama trebalo bi hidratizovati svakodnevno. U tome vam može pomoći vaše omiljeno mlijeko ili ulje za tijelo.

2. Ne mijenjamo brijače

Često zbog žurbe i zaboravnosti brijače za jednokratnu upotrebu koristimo i po nekoliko sedmica. Oneisa svakim danom sve više postaju tupi i grubi prema našoj koži. Pokušajte redovno mijenjati britvice. One višekratne upotrebljavajte prema upustvima. Za uklanjanje dlačica koristite gel za brijanje koji će brijaču pomoći da glatko klizi niz kožu i ne ošteti je.

3. Ne liječimo ogrebotine i ožiljke

Teško je izbjeći pokoju ogrebotinu, ugriz komarca, rez od brijanja, masnicu ili bilo koju drugu malu povredu koja ostavlja trag na nogama. Ako ih pravilno ne tretirate, one će vjerovatno ostaviti ožiljak. Kako biste to spriječili, nemojte samo uklanjati krastice koje nastaju nakon tih povreda. Dopustite im da same ‘otpadnu’, a to mjesto tretirajte preporučenim mastima ili kremama.Za postojeće ožiljke možete koristiti čisto ulje vitamina E. Ono sadrži veliku količinu antioksidansa koji popravljaju oštećenu kožu.

4. Previše sjedimo

Mnogi poslovi danas su ‘sjedilački’. Provodimo minimalno 8 sati dnevno pred kompjuterom i za radnim stolom. Time sprječavamo pravilnu cirkulaciju krvi pa nam zbog toga noge i zglobovi često nateknu. Sve to dovodi i do razvijanja vena. Kako biste spriječili ove neugodne probleme, probajte što više protegnuti noge tokom radnog vremena. Svakih sat vremena ustanite i jednu minutu šetajte po kancelariji ili jednostavno prošetajte do WC-a. Povremeno ustanite i istegnite noge.

5. Prekrštamo noge

Ovom lošom navikom na vene stavljamo dodatni pritisak. Zato je izbjegavajte. Sjedite s nogama normalno položenim ispred sebe i prekrštanje svedite na minimum.

Izvor: nezavisne