Svađe, prebacivanje, prebacivanje krivice, obostrano ignorisanje postali su svakodnevnica u vašem braku. Na sve moguće načine pokušavate vi ili partner da smirite situaciju, ali ona se ne popravlja. Shvatate da vaš brak propada, ali ipak ne želite da se razvedete, jer se još uvijek volite i smatrate vašem braku ima pomoći, ali jednostavno ne znate kako da kako da spasete vaš brak.

Zato je pravo vrijeme da potražite pomoć bračnog savjetnika, koji će vam pomoći da jasnije sagledate situaciju, da objektivno odlučite što bi bilo najbolje učiniti, bez ružnih emocija i gorčine koju osjećate. A da bi ste posjetili bračnog savjetnika, to bi trebalo da želi i vaš partner.

Šta je bračno savjetovanje?

Bračno savjetovanje pomaže parovima da pokušaju da riješe uzroke svojih svađa i nesuglasica koji im ugrožavaju vezu. Psihoterapeuti u bračnom savjetovalištu će vam dati savjete kako da naučite bolje da komunicirate, ali i da problem zajednički rješavate bez velikih rasprava i svađa. Naravno da će tokom braka dolaziti do sukoba i razmirica, ali vam bračno savjetovalište može pomoći da naučite da iz svađe izvučete i  iskoristite najbolje stvari, kroz koje ćete gradili srećniju vezu ili brak. Savjetovanje će vam pomoći čak i kada nemate velikih problema, jer iskusan i dobar bračni savjetnik će vas naučiti da ojačate vezu i da se bolje razumijete prije nego što planete. Na zapadu su preporučuje da ukoliko tek želite da uđete u brak da posjetite savjetolalište, jer ćete kroz razgovor sa savjetnikom uvidjeti razlike između vas i partnera. Prije braka će vas naučiti kako da se nosite sa problemima kad nestane strast i početna zaljubljenost.

Kome treba bračno savjetovanje?

Bračno savjetovalište se preporučuje svim parovima koji imaju krizu u braku, a koju ne mogu sami da prebrode. Savjetuje se i parovima, koji će tek da se vjenčaju, jer će uz pomoć psihoterapeuta ili bračnog savjetnika bolje upoznati svog partnera i sebe samog. Kada krenete u bračno savjetovalište moraćete otvoreno da pričate o svojim problemima, samo na taj način uspjećete da riješite konflikte bilo da je riječ o narušenim odnosima ili da vas bračni savjetnik uči kako da zauzmete isti stav prema djeci. Trebalo bi da znate da vam stručnjaci koji savjetuju nikada neće naređivati šta bi trebalo da radite. Od njih ćete  isključivo dobijati mišljenje i prijedlog kako bi vaš problem mogao da se riješi. Da li ćete savjet poslušati ili ne isključivo je odluka na vama i partneru. 

Zašto bi trebalo da posjetim bračno savjetovalište?

Kad primijetite da izlaza nema, nemojte  ignorisati probleme i prepustiti da ih rješavaju sami od sebe. Ukoliko ništa ne preduzmete, nemonovno je da će vaša veza postati još gora, a takvi brakovi se obično završe razvodom. Problemi koje imate s partnerom, koji se ne rješavaju, već se gomilaju, mogu van narušiti nemtalno zdravlje i mogu dovesti dovesti do ozbiljnih psihičkih ili fizičkih poremećaja. Najčešća oboljenja u tim situacijama su depresija, problemi sa nervozom stomaka koja može prouzrokovati čir na želucu. Vaši lični problemi, htjeli vi to ili ne, počinju da utiču na vaš posao, pa tako stvar čine još gorom. Opada vam interesovanje za poslom, ne možete da se skoncentrišete na ono što radite, a zbog svega toga svađa se širi na prijatelje i širu porodicu. Zbog vaših svađa, najviše stradaju djeca. Bračni savjetnici će vam pomoći da naučite da problem rješavate smireno i staloženo. Naučiće vas da se nosite s problemima i da ih dijelite sa partnerom, jer samo na taj način vaš brak će postati uspješan.

Koliko dugo treba da idemo na seanse?

Individualna je stvar, koliko dugo će neko ići na seanse, jer to zavisi od  mnogo faktora.  Savjetovanje će duže trajati ukoliko je riječ o težim sukobima, psihičkom ili fizičkom zlostavljanju ili  braku koji je zapao u duboku krizu.

Najčešće, bračno savjetovanje ne traje dugo. Uglavnom se sve riješi u toku nekoliko seansi tokom kojih vama i vašem partneru psihoterapeuti pokušavaju na što bolji način da pomognu da riješite i prevaziđete krizu. Ukoliko ste riješili da posjetite bračno savjetovalište, budite iskreni kažete šta vam ne odgovara, a nikako nemojte samo na partnera da prebacujete krivicu. Uostalom, savjetovališta nisu mjesta za utvrđivanje krivice, već da se pomogne u u prevazilaženju problema.

Izvor: bebac