Ceromonijom svečanog otvaranja u srijedu, 1. juna, u Banjaluci je počelo Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za seniore „Banjaluka-Vrbas 2016“.

ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu, na kojem će učestvovati reprezentativci iz trideset država, trajaće do 5. juna, a takmičarski dio odvijaće se na rijeci Vrbas, u kanjonu Tijesno.

Nikola Stanković, direktor trke Svjetskog prvenstva je naglasio da su, i uprkos poteškoćama koje su pratile izgradnju staze, ispunjeni svi tehnički uslovi za početak takmičenja.

Održana su dva noćna treninga, sve je proteklo u najboljem mogućem redu, tako da smo mi kao organizatori zadovoljni, a takmičari nemaju nikakve primjedbe“, rekao je Stanković.

Prema njegovim riječima najveći favoriti su Njemačka, Francuska i Slovenija, čije boje brani aktuelni svjetski prvak, a podsjetio je da se od domaćih takmičara najveći rezultat očekuje od Darka Savića.

Đorđe Mišić, izvršni direktor kompanije „m:tel“ za marketing i prodaju rekao je da „m:tel“, kao društveno odgovorna kompanija, podržava Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama za seniore, te izrazio nadu da će ovo takmičenje postati tradicionalno u Banjaluci.

Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske istakla je da je ovaj događaj od posebnog značaja, jer pokazuje da Banjaluka i Republika Srpska imaju potencijal da organizuju velike manifestacije, a svim učesnicima je poželjela uspješno takmičenje.

Da je organizacija prvenstva u Banjaluci značajna za razvoj turizma u gradu na Vrbasu ocijenio je i direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin. „Ovi sportisti su i turisti, te je za turističke radnike ovo značajan događaj. Drago nam je što je Banjaluka i ovaj put potvrdila da je dobar domaćin za sportiste, ali i turiste“, dodao je Barašin.

Na ovom takmičenju BiH će predstavljati 11 reprezentativaca u seniorskoj kategoriji, kao i tri takmičara koji su prijavljeni za revijalnu trku veterana, kojom se 2. juna, u 14 časova, otvara takmičarski program prvenstva.

Pored sportskog dijela takmičenja, ovogodišnje ICF Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na divljim vodama, prati i bogat muzički program. Na svečanosti otvaranja prvenstva, u srijedu naveče na tvrđavi Kastel nastupili su splitski bend TBF i banjalučka grupa „Brutal Protest“, dok će na zatvaranju prvenstva, 5. juna, na istom mjestu nastupiti Atheist Rap, Bad Copy, Tupas mene i Digital Seekers.

thumbnail_img_0171

thumbnail_img_0194