Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u aprilu iznosila je 1,37 miliona KM i veća je za 23,1 odsto nego u martu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveća vrijednost prodaje od 446.219 KM ostvarena je za povrće, čije učešće u strukturi ukupne prodaje je bilo 32,5 odsto. Vrijednost prodaje voća u aprilu bila je 224.422 KM i veća je za 4,5 odsto nego u martu.

Vrijednost prodaje živine i jaja bila je 117.889 KM, a mlijeka i mliječnih proizvoda 166.178 KM.

Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je da se rast prodaje na pijacama u aprilu u odnosu na mart može objasniti rastom ponude i tražnje za proizvodima koji se nude na pijacama.

Ona je navela da je do rasta ponude došlo prispijećem sezonskih vrsta povrća, što je vidljivo iz rasta vrijednosti njihove prodaje, kao i nuđenih količina.

Stojadinovićeva je dodala da je rast tražnje bio posebno registrovan u zadnjoj dekadi mjeseca, pred vaskršnje i prvomajske praznike.

Ona je navela i da su udjela u ostvarivanju većeg prometa imala i lica koja žive i rade u inostranstvu, posebno zapadnoevropskim zemljama, koja u značajno većem broju dolaze za velike praznike.

Izvor: NN