Vozači u 18 gradova i opština Srpske od danas će imati priliku da besplatno prekontrolišu ispravnost kočnica, svjetala, upravljačkog sistema, te stanje amortizera i guma na svojim limenim ljubimcima.

Riječ je o tradicionalnoj kampanji Auto-moto saveza (AMS) RS “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite 2016”, a koja će trajati do 22. jula. U AMS RS kažu da je ovo odlična prilika za vozače “plićeg” džepa da provjere da li njihov automobil ima neke kvarove.

Pregledi se obavljaju na pokretnom tehničkom pregledu i na mobilnom uređaju za ispitivanje amortizera. Pokretni tehnički pregled je zapravo specijalno vozilo koje je opremljeno svom opremom potrebnom za kvalitetnu kontrolu  – objasnili su u AMS RS.

Ove kontrole prošle godine su pokazale da je od pregledanih 265 automobila njih 94 imalo neki kvar, što je nesumnjivo zvono za uzbunu.

Izvještaj Saveza pokazuje da je pokvarenu ručnu kočnicu lani  imalo 23,77 odsto vozila, neispravan bar jedan amortizer 20,46 odsto vozila, dok je pokvarena svjetla imalo 18,87 automobila. Kontrolisana vozila imala su i lošu karoseriju, točkove i gume.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović poručuje da će svaki iole savjestan vozač iskoristiti priliku da besplatno pregleda automobil.

Tehnički pregledi koštaju 50 KM, a rijetko ko će od nas iz čista mira otići prekontrolisati automobil – navodi on.

Tradicionalnu akciju podržava i banjalučko Udruženje za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, te pozdravljaju svaku aktivnost koja doprinosi većoj bezbjednosti na putevima.

Vanredne kontrole vozila u posljednjih pet godina su pokazale da je čak 60 odsto vozila neispravno – naveo je predsjednik Udruženja Mileko Jaćimović.

Organizatori

Kampanju “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite” Auto-moto savez RS sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom saobraćaja i veza RS, auto-moto društvima (AMD) i lokalnim zajednicama.

Mjesta i termini besplatnih pregleda:

Banjaluka   AMD                    15, 16. i 17. jun   9 – 14

Izvor: glassrpske