Mnoge područne škole i naredne školske godine imaće manji broj upisanih prvačića, a dok je u nekima od njih upisan tek jedan do dva đaka, ima i onih koje neće imati nijednog polaznika kao što je slučaj sa područnim osnovnim školama “Mladen Stojanović” u Kmećanima i “Petar Kočić” u Pavićima.

“Situacija sa područnim jedinicama je iz godine u godinu sve teža, tako da nekima prijeti i zatvaranje”, istakao je Nenad Mihajlović, direktor OŠ “Mladen Stojanović” u Bronzanom Majdanu, u kojoj je ove godine upisano 16 prvačića, a u područna odjeljenja u Donjoj Stratinskoj i Melini po dva učenika, dok u područno odjeljenje u Kmećanima nije upisan nijedan.

Zoran Šmugović, direktor OŠ “Miroslav Antić” u Bistrici, istakao je da je opstanak područnih škola doveden u pitanje.

Naše upisno područje je široko, ali s njega dolazi sve manje prvačića. Školske 2016/17. imamo ukupno 15 prvačića. Od tog broja njih osam je upisano u centralnu školu, što je u odnosu na prošlu godinu više za tri, zatim u područno odjeljenje u Borkovićima upisano je pet učenika, što je za četiri učenika više, dok područna škola u Pervanu bilježi stagnaciju po dva upisana prvačića u ovu i prošlu školsku godinu“, istakao je Šmugović.

U Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kolima takođe je alarmantna situacija.

U područnoj školi u Stričićima imamo samo jednog prvačića, a postoji mogućnost da se područna škola u Pavićima zatvori. Trenutno u ovoj školi imamo ukupno pet učenika i to je kombinovano odjeljenje“, kazala je Dubravka Bosančić, direktorica OŠ “Petar Kočić”.

Dodala je još i da koliko je stanje loše u ovoj školi govori i podatak da su prošle godine ugasili čak tri odjeljenja.

Do prije dvije godine u područnoj školi u Priječanima imali smo mješovita odjeljenja od prvog do petog razreda, zadnje dvije godine bilježi se rast broja upisanih prvačića, što nam daje mogućnost da formiramo posebno odjeljenje prvih razreda, što je pozitivan primjer. Ove godine ukupno ih imamo 17, što je jedan manje u odnosu na prošlu godinu.

Broj upisanih prvačića u područnom odjeljenju u Kuljanima je 62, dok je njih 47 upisano u centralnu školu“, kazala je Rankica Pušić, direktorica OŠ “Jovan Dučić”. Broj upisanih prvačića u odnosu na prošlu školsku godinu za deset učenika je manji u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”.

“Ukupno imamo upisano 85 prvačića, od tog broja 61 učenik je upisan u centralnu školu, a 24 u područnu školu u Česmi, što omogućava da se formiraju tri odjeljenja u centralnoj i jedno odjeljenje u područnoj školi”, istakla je Tatjana Vilendečić, direktorica ove škole.

U OŠ “Sveti Sava” upisano je 138 učenika, što je manje za 10 upisanih prvačića.

Što se tiče područne škole u Pavlovcu, u školsku 2016/17. godinu upisano je njih 17, što je manje za jedan“, kazao je Miroslav Popržen, direktor škole “Sveti Sava”.

U OŠ “Milutin Bojić” iz Karanovca upisano je ukupno 27 prvačića.

U centralnoj školi upisano je 14 učenika, u područnoj školi u Verićima devet učenika, a u Mišinom Hanu četiri“, kazala je Božana Kunjadić, direktorica škole.

Simeun Raljić, direktor OŠ “Milan Rakić” iz Karanovca, kazao nam je kako su ove godine zadovoljni brojem upisanih prvačića.

Zanimljivo je da je u područnu školu u Novoseliji upisano 13 prvačića, a prošle godine samo četiri i to najbolje potvrđuje da je stanje zadovoljavajuće“, izjavio je Raljić.

U OŠ “Vojislav Ilić” upisano je svega 26 učenika i taj broj se odnosi na centralnu i četiri područne škole, rekla je Rajka Čajić, direktorica škole.

U četiri područne škole upisano je svega devet učenika. Tako je u školu u Bočcu upisan jedan učenik, u Aginom Selu tri, u Krminama četiri, a u Ledenicama samo jedan“, izjavila je Čajićeva.

Milenko Dujaković, direktor OŠ “Stanko Rakita” u Vrbanji, kazao je kako je ove godine manji broj upisanih prvačića.

Ove godine imamo ukupno 45 prvačića, pa je u područnoj školi u Debeljacima upisano 11 učenika, a u centralnoj 34, što je manje u odnosu na prošlu godinu u kojoj smo upisali 23 prvačića u područnu, a 42 u centralnu“, izjavio je Dujaković.

Stanislavko Malinić, direktor OŠ “Desanka Maksimović” iz Dragočaja, rekao je da u školskoj 2016/17. imaju upisanih 45 prvačića, a taj broj je manji za dva.

Izvor: nezavisne