U dugoj vezi partneri se previše opuste u pogledu izgleda i ponašanja. Žene prestaju da brinu o depilaciji i liniji, muškarci o manirima i sve većem stomaku. Ne izlaze zajedno, ne iznenađuju jedno drugo sitnicama.

Sve rjeđe odlazite kod kozmetičarke na depilaciju, ali primjećujete i da vaš partner nije svježe obrijan svaki put kada izađete. Zaboravili ste koliko ste bili opsjednuti glatkim nogama, a on da ste uživali kada vas poljubi meke brade. Euforija biranja haljine samo za njega, prerasla je u letargiju, a ni on tome više ne pridaje značaj. Ranije ste pažljivo birali čime ćete ga iznenaditi, zadiviti, sate provodili pred ogledalom isprobavajući najbolje odjevne kombinacije. Sada, kada se ponekad i sredite, izostanu pohvale, ali i kritike, pa ste prilično nezainteresovani da se trudite. Uostalom, ni vama ne smeta što je on ponovo u istoj majici. Ako ste imali naporan dan na poslu, lako se sporazumijete da je bolje da se naspavate i odmorite, pa ćete se vidjeti ili voditi ljubav drugi put. A do “juče” ni munje ni gromovi nisu mogli da vas spriječe da idete u dogovorenu šetnju. Sve ovo i dalje ne znači da se ne volite. Ali, da – znači da ste dugo u vezi i da ste se opustili. Udobno vam je, “ušuškali” ste se u emocije, dobro ste upoznali svoju ljubav, vjerujete joj i osjećate se sigurno u svojoj mirnoj luci. Međutim, vremenom ste sve sigurniji i sve opušteniji, pa prestajte da se trudite oko stvari koje jesu “začin” u svakoj vezi.

Jedan od simptoma ovog je i “stomačić” koji ste pustili, ali kako on ne smeta ni vama ni vašem partneru, ne osjećate potrebu da ga se oslobodite. Istraživanje sa Univerziteta u Ohaju pokazalo je da su žene sklone gojenju u dugoj vezi ili braku, što se pripisuje tome da nemaju više toliko vremena za sebe, ali i činjenici da se pored voljenog bića opuste i raspuste.

– Kada je djevojka zadovoljna u vezi, manje razmišlja o liniji i fizičkom izgledu, a više kako da nešto pametno i lijepo uradi za oboje. Prija joj da jede “grickalice” sa partnerom, dok uveče gledaju film ili razgovaraju. I tako, prođe vrijeme, kilogrami se nagomilaju, a ona ne obraća pažnju, sigurna u partnerove emocije, ne strahuje da će zbog izgleda biti ostavljena – objašnjava profesor sa Univerziteta dr Ali Kirma.

Na MTV listi najružnijih stvari, koje “praktikuju” parovi u dugoj vezi, nalaze se i cjeđenje bubuljica ili obavljanje nužde pred partnerom, opušteno podrigivanje… To jeste znak intime i duboke bliskosti, ali stručnjaci kažu da se tako odnos urušava, umjesto da se, kao što izgleda, produbljuje. Svako bi trebalo da zadrži nešto i za sebe, umjesto da se do kraja “ogoli”.

Partneri više nemaju motiv, presiju ili strah da će djelovati ružno i nepristojno, jer smatraju da su se “dokazali”. Nije im važno da uvijek budu pametni, uredni, lijepi, kao u vrijeme kada su se emocije rađale. Sada mogu da “povuku ručnu” i zauzmu udobno mjesto na kauču. Međutim, bračni terapeuti tvrde da previše opuštanja, na duge staze mnogo košta. Advokat Džon Li Lang, stručnjak za brakorazredne parnice, kaže da parovi moraju da se trude jedno oko drugog stalno, jer samo tako će odnos trajati.

– Ne radite ništa na silu, ali ako prestanete da iznenađujete partnera sitnicama ili se sasvim odreknete zajedničkih rituala, to će vas sigurno udaljiti. Zašto ne biste uveli obavezan izlazak jednom mjesečno? Neka to bude odlazak u bioskop, večeru ili na kolače. Bilo šta, što će vas motivisati da se to veče sredite samo za njega i on za vas, nabacite osmijeh i flertujete kao nekada.

DOSADA U SPAVAĆOJ SOBI

Kako vrijeme prolazi, partneri su sve manje zainteresovani da vode ljubav, a seksualni terapeut dr Ogi Ogas sa Univerziteta Boston kaže da je za to kriva dosada u krevetu. Međutim, on dodaje još jedan uzrok: – Žene su posljednjih decenija doživjele značajnu evoluciju i izjednačile se sa muškarcima na svim područjima. Ali, kada je o seksu riječ, glavnu ulogu preuzima animalni, odnosno primitivni dio mozga. Na ovom polju muškarac inicira i dominira. I tu dolazi do kratkog spoja, jer mnogi toga nisu svjesni, pa se dešavaju problematične situacije i partneri sve rjeđe vode ljubav.

Ako želite da vaša mirna luka ne postane dosadna, poslušajte savjete bračnih terapeuta:

* Iznenađujte jedno drugo sitnicama, ali bez povoda. Izvedite partnera na večeru, uplatite mu masažu, obucite se (opet) kako voli, u ono čime ste ga zavodili u početku.

* Tokom dana, dok ste oboje na poslu i u obavezama, pošaljite mu lijepu poruku. Stavite mu do znanja da bi i vas taj gest obradovao, jer znači da misli na vas.

* Uvijek možete da izaberete zajedničku aktivnost, koja će vas zbližiti, nasmijati, razonoditi. Trčite zajedno, vozite bicikl, upišite časove plesa… Ovi rituali jačaju odnos.

* Ne odmahujte rukom kada vam priča šta je bilo na poslu i ne budite pasivan slušač, već osoba koja ga razumije i sa kojom može da razgovara o svemu što ga muči.

* Momci vremenom “zaborave” da pohvale partnerku kada se sredi i promjeni boju kose, dok pripadnice nježnijeg pola često nemaju osjećaj za njegog uspjeh na poslu, jer vjeruju da se to podrazumijeva, pa ne pokažu da su ponosne.

* Ništa ne smije da se podrazumijeva, čak ni spremanje večere, a kada se stvari tako postave, partneri će navići da se zahvale jedno drugom na lepim gestovima. Prećutno “hvala” nikome ne prija.

Izvor: novosti.rs