Parolom “Imate prijatelje širom svijeta, samo ih još niste sreli“ rukovodi se i Igor Radovanac, koji u okviru “kaučsurfing“ mreže nudi besplatan smještaj strancima u Banjaluci, te ih je na taj način do sada ugostio petnaestak i stekao prijatelje širom svijeta.

Posljednjeg gosta imao sam u aprilu, a to je bio momak iz Južne Koreje, koji studira u Beču. S njim sam se sprijateljio i čujemo se redovno, bio sam i njegov gost u Beču, a on planira ponovo da dođe u vrijeme održavanja ‘Demofesta’. Prvi gosti koje sam imao su bile dvije Amerikanke 2013. godine, a prošle godine sam se našao s njima prilikom posjete Americi. Tako da ta prijateljstva traju mnogo duže nakon prvog boravka”, priča Radovanac.

On je jedan od 200 članova Facebook grupe “Kaučsurfing Banjaluka”, a koji primaju strane goste i razmjenjuju iskustva o primanju gostiju ili smještaju samih članova na njihovim putovanjima.

Međutim, broj domaćina u odnosu na prije dvije godine, kada ih je bilo 465, sada se uduplao pa ih je 938, što pokazuje da su i naši sugrađani otvoreni za ove opcije putovanja.

U Turističkoj organiziji grada kažu da je teško utvrditi tačan broj korisnika smještaja na ovaj način.

To nije registrovan smještaj, kao ni stan na dan, kojih se u Banjaluci sada iznajmljuje oko 40. I takva noćenja su značajna jer se ostvaruje turistička potrošnja”, rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL, te istakao da nema mjerenja ovakvih vidova noćenja ni na svjetskom nivou.

Rober Dacešin, osnivač Facebook grupe “Kaučsurfing Banjaluka”, rekao je da njihovi članovi organizuju druženja, a da je tek manji broj aktivnih.

Prijavljenih članova imamo 200, a ljudi koji to aktivno rade oko 40. Inače članovi grupe organizuju i druženja na kojima razmjenjujemo iskustva”, rekao je on.

“Kaučsurfing” (CouchSurfing) funkcioniše tako što se napravi profil na “kaučsurfing” internet zajednici i putem nje traži ili nudi besplatan smještaj bilo gdje u svijetu, a zainteresovani potraže šta se nudi u mjestu koje žele posjetiti, odaberu jedan od smještaja i kontaktiraju vlasnika.

Izvor: nezavisne