Sa njom možete da se uljepšavate, ispijanjem da poboljšate zdravlje a ako sredstva za čišćenje zamijenite sodom bikarbonom kuća će vam biti mirisna i čista.

Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona, ima veoma široku primjenu: u kuvanju, pranju, liječenju, kozmetici… Možemo je nazvati i prahom sa čudotvornim djelovanjem, jer je utvrđeno da čak pomaže i u liječenju nekih teških bolesti.

Terapija sodom bikarbonom prema doktoru Simonciniju, italijanskom onkologu, koji preporučuje korišćenje sode bikarbone bez dodataka aluminijuma ili farmaceutske sode bikarbone u svrhu liječenja raka.

Kako djeluje terapija: soda bikarbona drastičnopovećava baznost krvi, što uništava kandidu (koja prema teoriji dr Simonicinija uzrokuje rak).

Evo za šta sve možete da koristite sodu bikarbonu:

– Ubodi komaraca mogu biti veoma neprijatni, međutim riješićete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.

– Soda bikarbona je dobra i za liječenje opekotina– stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.

– Pomoći će vam i da se riješite neprijatnog mirisa iz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.

– Da biste dobili svjež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom soda bikarbone.

– Takođe, korisna je protiv jakog i neprijatnog mirisa znoja. Natopite gazu sa vodom i sodom bikarbonom i stavljajte neko vrijeme ispod pazuha. Neprijatni mirisi će nestati.

– Koristi se i u borbi protiv čuvene gljivice candide albicans (kandida) i u zavisnosti gde se nalazi sa rastvorom vode i sode bikarbone treba se ispirati ili piti je. Obični lijekovi protiv gljivica ne funkcionišu, jer candida brzo mutira, da bi se odbranila, čak i počinje da se hrani lijekom, koji je bio namijenjen da je ubije. Za razliku od drugih lijekova, candida se ne može prilagoditi sodi bikarboni. Drevni Egipćani takođe su znali za djelovanje anti gljivičnih lijekova, a u Indijskoj literaturi za liječenje raka preporučuju se lijekovi sa snažnim baznim svojstvima, poput sode bikarbone.

– Svakodnevno preventivno (i terapijsko) konzumiranje sode bikarbone predstavlja neprocenjiv doprinos zaodržavanje cjelokupne vitalnosti organizma i dobrog zdravlja.

Soda bikarbona u službi ljepote:

– Utrljajte na lice smjesu od sode bikarbone i vode, u razmjeri  3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćete uraditi blag i efikasan piling lica. Takođe, soda bikarbona vam može pomoći i da se riješite bubuljica: napravite pastu od nje i svježe iscijeđenog limunovog soka, te je periodično nanosite na bubuljicu.

– Napravite vlastiti šampon za dubinsko pranje dodavanjem četvrtine sode bikarbone u šampon (potrebno je da sodu bikarbonu dodate u prozirni, a ne kremasti šampon). To će vam pomoći da uklonite ostatke proizvoda za njegu kose i njihovo nakupljanje na kosi. Nemate vremena za pranje kose? Koristite sodu bikarbonu kao suvi šampon da upije ulje i da ne morate izlagati kosu fenu još jedan dan. Jednostavno pospite sodu bikarbonu pokorenu kose i nakon toga počešljajte kosu prstima.

– Da biste ublažili opekotine od sunca, natopite peškir rastvorom od 250 ml vode i četiri kašike sode bikarbone. Dobijeni rastvor će pomoći da se “izvuče” vrelina iz opekotina.

– Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.

Primjena sode bikarbone u kuhinji i kući

– Možete je koristiti za začepljene odvode. Naspite 100 grama sode u odvod, a zatim prelijte sa najmanje pola litre vrele vode. Za još bolji efekt, koristite sodu i alkoholno sirće.

– Može se koristiti i umjesto omekšivača za rublje.

– Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu kesu za smeće.

– Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom. Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promešajte s vremena na vrijeme. Mijenjajte je svaka dva mjeseca.

– Možete je koristiti za čišćenje kade, lavaboa i WC šolje.

– Poznato je koliko je dobra umjesto praška za pecivo, čak poželjnija.

– Čak je dobra i za pranje posuđa. Dodajte malu količinu vodi za pranje, a od nje nećete imati alergijsku reakciju kao što se zna desiti sa pojedinim deterdžentima. Plastične posude u kojima čuvate hranu, najlakše ćete očistiti sodom bikarbonom. Isto tako, njom možete očistiti i sve šerpe, tiganje i tepsije.

– Čišćenje rerne ne mora biti noćna mora! Naspite sodu i malo vode te ostavite da odstoji preko noći. Ovo će vam pomoći da je sljedeće jutro lakše očistite.

Izvor: zenskikutak.rs