Nema ničeg ljepšeg od izlaska iz salona sa svježe ofarbanom i sređenom kosom. Ali, održavanje te nijanse i sjaja nije toliko lako, koliko zvuči, pogotovo tokom ljetnjih dana kada sunce, zajedno sa hlorom iz bazena i morskom soli “savršeno” utiču na gubljenje boje kose. Na našu sreću, postoji nekoliko laganih koraka koji će pomoći da naša boja kosa izgleda odlično, uprokos raznim ljetnim faktorima.

1. Hidriranje kose je najvažnije

Suva kosa brže gubi boju, nego ona koja je dobro hidrirana i njegovana. Zato je bitno da smanjite na minimum sušenje fenom, ispravljanje i uvijanje kose, odnosno da smanjite svako stilizovanje koje uključuje toplotu. Počnite da koristite proizvode za hidrataciju kose, poput maski ili napravite sopstvene domaće maske od namirnica koje imate u kući (majoneza je najbolja). Jednom sedmično je dovoljno da povratite sjaj i zadržite svježu boju kose.

2. Voda kojom perete kosu

Vjerovale ili ne, ali voda sa kojom ispirate i kvasite kosu je takođe jako bitna ako želite da sačuvate boju kose tokom cijelog ljeta. Najbolje je kosu prati hladnom vodom (ili mlakom, jedva toplom, ako vam baš smeta hladna voda). Takođe, možete nabaviti i posebne filtere za tuš koji će zadržati sve štetne materijale iz vode koji isto utiču na veće ispiranje boje.

3. Zaštitite kosu od štetnih UV zraka

Kada ste napolju bez zaštite, rizikujete da vam boja kose izblijedi. Kada sunce dođe u dodir sa farbom na kosi, dolazi do procesa oksidacije – a upravo ona utiče na gubljenje boje. Ako morate biti napolju, koristite preparate za zaštitu kose i obavezno nosite šešire koji su ovog ljeta i te kako popularni modni aksesoar.

4. Balzami koji sadrže boju

Šamponi koji služe za obnavljanje boje kose sadrže ili ekstrakte biljaka ili pravu farbu koje popunjavaju bilo koji dio kutikule kose koji je oštećen. Ali, trebalo bi da ih izbjegavate jer su previše jaki, pogotovo tokom ljeta (zbog uticaja sunca). Umjesto takvih šampona, počnite da koristite balzame za kosu koji vraćaju boju, ili maske. Na ovaj način će vam kosa izgledati prirodno tonirano i biće mekana, zbog drugih sastojaka unutar balzama.

5. Sakrijte korijen kose

Ako vam boja ipak izbledi, možete kamuflirati korijen kose, makar privremeno. Postoji toliko načina da to uradite, od korišćenja posebnih preparata koji su za tu svrhu, do trika sa sjenkom za oči. Uostalom, ljeto je – možete nositi šešire, marame, a “šarenu” kosu ćete preživeti…

Izvor: zenskimagazin