Farbanje kose ne treba olako shvatati. To je vrlo ozbiljan proces, jer je prije svega hemijska radnja kojoj treba da se posveti velika pažnja.

Kada je riječ o bojama za kosu, bitno je razumjeti kakve sve vrste postoje. Prva podjela od koje treba krenuti jeste ona na profesionalne boje (namjenjene za upotrebu u frizerskim salonima) i boje za kućnu upotrebu koje se mogu naći u parfimerijama.

Neke od prednosti profesionalnih boja jesu jača koncentracija njege, hranljivi sastojci kojih nema u bojama za kućnu upotrebu, neuporedivo veći izbor nijansi i, naravno, ekspertiza stručnjaka, tj. frizera koji će obezbjediti željeni rezultat.

Prema performansama boje mogu biti oksidantne, ton na ton boje i polutrajne i direktne boje.

Oksidantne boje

Ove boje kosi daju određenu nijansu, imaju mogućnost da posvjetle kosu do tri tona (sa izuzetkom ultrablond nijansi koje mogu da posvjetle i do četiri, četiri i po tona). To su trajne boje koje mijenjaju strukturu dlake neutralisanjem prirodnih pigmenata i ubacivanjem vještačkih pigmenata u samu vlas.
Za vrijeme bojenja u dlaci se odvijaju dva paralelna procesa: posvetljavanje i vezivanje vještačkih pigmenata. Zbog dubinskog dejstva oksidantnih boja, ukoliko se koriste boje lošeg kvaliteta koje su agresivne i ne sadrže dovoljno njege, kosa može da se ošteti i isuši. Takvu kosu vrlo je teško (ili nemoguće) oporaviti, tako da je izbor kvalitetne farbe ključan.

Ton za ton boje

Nježne boje pomoću kojih je moguće nijansirati i potamniti boju jesu ton na ton boje. Nemaju mogućnost posvjetljavanja zato što najčešće ne sadrže amonijak i miješaju se s blagim razvijačem koji sadrži nizak procenat hidrogena. Daju kosi izuzetan sjaj i pri tom je ne oštećuju. Idealne su za osvježenje prirodne boje blistavim refleksima, za pokrivanje prvih sijedih kod žena koje ranije nisu farbale kosu, kao i za dodatni sjaj i mekoću.

Polutrajne i direktne boje

Ove boje nijansiraju i privremeno boje kosu i ispiraju se poslije nekoliko pranja. Blagog su sastava i ne oštećuju kosu. Praktične su za eksperimentisanje i isprobavanje novih nijansi.

Izvor: elle