Petoro planinara iz Banjaluke, Gradiške i Prijedora otputovalo je na Kavkaz gdje će do 21. jula pokušati da osvoje najviši vrh Evrope – Elbrus nadmorske visine 5.642 metara.

Jedan od članova ekspedicije “Elbrus 2016” Miroslav Trivić rekao je Srni da je nakon dugogodišnjeg planinarenja i uspješno savladanih zimskih i ljetnih uspona na najviše vrhove Alpa, ovaj projekat novi izazov za planinare iz Srpske.

“Ruta do vrha Evrope od planinara traži veliku psihofizičku kondiciju, jer se radi o veoma dugom i napornom usponu, koji osim velike nadmorske visine prati niska temperatura i do minus 40 stepeni, praćena jakim vjetrovima”, rekao je Trivić.

On je istakao da će se zastava Republike Srpske zavijoriti na krovu Evrope, a ovo petoro hrabrih planinara na najbolji način predstaviće Srpsku Evropi.

najvisi vrh evrope-1
Da li će uspjeti?

Osim Trivića, u ekspediciji učestvuju Dijana Vrhovac i Milica Bogdanović iz Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke, Igor Milošev iz Planinarsko-sportskog društva “Patrija” iz Gradiške i Draško Zgodić iz Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora.

Ekpedicijom će biti ostvareni visinski zahtjevi u okviru priprema za penjanje na preostale najviše vrhove: najviši vrh Antarktika – Vinson sa 5.140 metara nadmorske visine i najviši svjetski vrh Mont Everest sa 8.848 metara nadmorske visine.

Pred polazak na Kavkaz planinari Trivić i Vrhovac su doputovali sa priprema u NJemačkoj, gdje su feratom ispenjali Alpšpice na 2.628 metara nadmorske visine i Cugšpice na 2.962 metara nadmorske visine.

Izvor: Srna