Tvrđava Kastel ili Banj brdo? Nerijetko  građani krajiške ljepotice upućuju turiste i sve one slučajne prolaznike koji se zadese u njihovom gradu baš na isključivo ove dvije relacije.

Dva velika ako ne i najveća istorijska spomenika grada na Vrbasu, često  bivaju ‘ ono jedino’ što Banjaluka nudi strancima za vidjeti na njihovom putešestviju, tako bismo bar zaključili na osnovu prijedloga naših sagovornika jer je mnogo njih  izabralo baš ove dvije  turističke destinacije kao mjesta koja bi pokazali stranim turistima.

Međutim, bilo je i onih kreativnijih koji su predložili neizostavnu  vožnju  dajak čamcem, rafting u kanjonu Vrbasa, degustaciju banjalučkog ćevapa, prirodne ljepote banje Slatina i slično. Ono što posebno naglašavaju da se ne bi smjelo propustiti jesu svi sjajni festivali koji se tokom ljeta održavaju   u gradu poput Dana piva, Demofesta, FrashWave-a, RedBull dajaka te mnogobrojne manifestacije u okviru banjalučkog ljeta.

Biciklizam, jahanje i paraglajding su takođe aktivnosti u kojima svaki turista u ovom gradu može uživati. Safikadin grob ispred tvrđave Kastel i tragična ljubavna priča je nešto u šta su sugrađani uvjereni da nijednog  posjetioca ne bi ostavilo ravnodušnim, kako  kažu to je banjalučka verzija venecijanskih Romea i Julije.  Takođe samostan Marije Zvijezde, hram Hrista Spasitelja, Ferhat-pašina džamija, Ranč Čokori, Banjalučka pivara i mnoga druga atraktivna mjesta u centru i okolini grada.

Ono što najviše ističu jesu prirodne ljepote, a za sve ljubitelje kulture tu su Dječije i Narodno pozorište, Muzej, Arhiv RS i mnoge druge institucije kulture.

Kažu da Banjaluka nudi mnogo kvalitetnih autentičnih pabova, sa bogatim gastronomskim menijem jer je i hrana nešto  zbog čega bi se vjeruju turisti vraćali opet.

Ovaj grad svakako na svojoj turističkoj mapi može ponuditi mnogo različitih kulturnih, istorijskih, i zabavnih aktivnosti a po riječima jednog sagovornika kraj prirodne ništa manje ne ostavlja bez daha i ljepota ovdašnjih žena.

Izvor: banjalucanke.com