Osvajanjem šampionske titule u BiH vaterpolisti Banjaluke stekli su pravo nastupa u evropskim takmičenjima.

Vaterpolo je u najvećem gradu na Vrbasu doživio ekspanziju proteklih godina, ali je evidentno da se klub još ne može nositi sa najboljim timovima Starog kontinenta pa tako neće igrati u Ligi šampiona, dok postoji želja da nastupi u LEN Evrokupu, odnosno kvalifikacijama za to takmičenje, koje su na rasporedu 14. i 16. oktobra.

“Imamo šansu da igramo LEN Evrokup i budemo domaćini kvalifikacionog turnira koji bi osim nas okupio još tri ekipe. Bilo bi to odlično za naš klub i grad, pošto bi prvi put jedan tim iz Republike Srpske i BiH igrao neko evropsko takmičenje. Mogli bismo da igramo kvalifikacije za Ligu šampiona, ali to je u ovom trenutku prevelik zalogaj za nas”, izjavio je trener VK Banjaluka Slobodan Grahovac.
Naravno, nastup vaterpolista Banjaluke uslovljen je finansijskom situacijom, koja nije nimalo zahvalna.

“Dobro radimo posljednjih godina, ali samo zalaganje i entuzijazam nisu dovoljni, pošto je u modernom sportu sve uslovljeno novcem. Ako dobijemo veću podršku nadležnih institucija, moći ćemo da napravimo novi iskorak u našem radu i rezultatima. Nadam se da će naše rezultate prepoznati i da ćemo biti svrstani u prvu kategoriju sportskih klubova u Banjaluci”, kazao je Grahovac.

Poslije osvajanja druge šampionske titule u BiH proteklog vikenda igrači su dobili sedam dana odmora i onda će krenuti sa pripremama, pošto ih krajem avgusta očekuje završni turnir Kupa BiH u Neumu. Iduće jeseni ponovo će nastupati u Prvoj B ligi Srbije, gdje su debitovali prošle godine i zauzeli sedmo mjesto. Broj klubova iduće sezone biće povećan sa devet na deset. OsnivanjeLEN Evrokup osnovan je 1992. godine i drugo je po kvalitetu takmičenje u Evropi. Do 2011. godine nosio je ime LEN Kup, a od tada nosi sadašnji naziv. Aktuelni osvajač je italijanska Breša, koja ujedno ima i najviše trofeja (četiri). Beogradski Partizan slavio je u ovom takmičenju 1998. godine, dok je Radnički iz Kragujevca bio najbolji 2013.

Izvor: banjaluka.com