Banjalučki ćevapi, kozaračka pita, krajiške pole, vrbaski lipljen – samo su neki od gastronomskih specijaliteta koje će vam ponuditi grad na Vrbasu. Zahvaljujući blizini šumskih predjela ovdje možete probati i raznovrsna jela od divljači, a svakako vrijedi probati i trapist sir, te pivo koje već decenijama proizvode vrijedni Banjalučani.

Iako je bh. kuhinja poznata po svojim jelima, svaki kraj ove zemlje ponudiće vam i nešto što je izvorno njegovo, neku svoju varijaciju jela koje ste bezbroj puta do sada probali i baš ova će vam se činiti kao nešto posebno, nešto potpuno drugačije. Slično je sa Banjalukom čiji ćevapi su nadaleko poznati, koji bi bili nezamislivi bez banjalučke lepinje. Kozaračka pita i potkozarska ljevuša pokazuju kakvo mjesto u srcima stanovnika ima obližnja planina Kozara, a na restoranskim menijima nerijetko se nađu i jela spremljena od divljači.

Banjalučka tradicija

Banjaluka, nekadašnja nezaobilazna tačka koja je povezivala Dalmaciju i Panoniju, odnosno današnje Solin i Bosansku Gradišku, u svojoj je istoriji ugostila brojne narode: Rimljane, Slavene, Osmanlije te austrougarske osvajače. Svi su oni ostavili poneki trag za sobom, obogaćujući i gastronomsku ponudu vrbaskog kraja. Tako je pred sami kraj 19. vijeka osnovana radionica u kojoj se proizvodio trapist sir, nadaleko poznat po svom jedinstvenom okusu, sa 45% masti u suvoj tvari i receptom koji je sačuvan od znatiželjnika i do dan danas. Za Trapiste, koji su proizvodnju istoimenog sira popularizirali u gradu na Vrbasu, vezana je i proizvodnja piva, tog čudesnog napitka za koji mnogi kažu da više nema „onu” aromu. Neki smatraju da je u originalnoj recepturi bilo nekih skupih sastojaka, pa je pivo zbog toga izgubilo svoju jedinstvenost, drugi pak smatraju da se pripremalo od vode sa vrela koje je navodno još odavno presušilo. Bilo kako bilo, pivo iz grada na Vrbasu još uvijek je pri vrhu liste najboljih, a ako ga isprobate sa nekim tradicionalnim specijalitetima banjalučke kuhinje, sigurni smo da će vas gastronomska ponuda ovog grada ostaviti bez daha.

Gastronomska ponuda

Banjalučani na svojim trpezama imaju mnoštvo jela od kojih mnoga nose prefiks banjalučki, a vjerujemo da za neka od njih nikada ranije niste ni čuli. Većinu tih jela možete probati i u drugim balkanskim gradovima, ali oni neće odisati divljinom Vrbasa, svježinom Kozare i krajiškom gostoljubivošću. O ćevapima i lepinji ovog kraja već je bilo riječi, ali na meniju ove regije možete pronaći i druge specijalitete koji se pripremaju od mesa, pa su tu neizostavni banjalučki odrezak i ražnjići, vrbaski lipljen kojem ni najveći poklonici crvenog mesa ne mogu odoljeti. Tu je i bunjgur, krupno mljeveno žito koje se priprema na otvorenoj vatri, te krajiške pole, koje ponajviše podsjećaju na pastirski krompir. Kozaračke su pite i ljevuše nezaobilazne na većini banjalučkih trpeza, a svi ljubitelji ovih delicija oduševit će se i gužvarom, kvrgušom, te gibanicom. Banjalučani na svom meniju imaju i proju i prebranac, te još mnoštvo drugih jela koja istinski oslikavaju koliko su bh. kulinarski specijaliteti dio onoga što zovemo zdravom hranom.

Banjalučka kuhinja godinama je oduševljavala brojne slučajne prolaznike i putnike namjernike, a zahvaljujući veličanstvenom Vrbasu, obroncima Kozare i temperamentu Krajišnika, mnogi su se vratili da još jednom iskušaju čari banjalučkog kraja.

Banjalučki ćevapi

54f1e-11133701_1548890672040414_8125681031329636563_n

Sastojci (za 8 osoba): 1,4 kg mljevene junetine, 600 g mljevene teletine, 40 g soli, 3 češnja bijelog luka, 3 prstohvata bibera

Priprema: Juneće i teleće meso posolite i pobiberite, dodajte izgnječeni bijeli luk, pa sve dobro izmiješajte, najbolje rukom 10-ak minuta. Ovako pripremljenu mješavinu ostavite u frižideru na 4°C, najmanje 12 sati. Potom meso izvadite pa vlažnim rukama oblikujte ćevape dužine oko 5 cm. Pazite da vam ćevapi budu približno jednake dužine, pa redajte jedan do drugog po četiri ćevapa i lagano ih stisnite jedan uz drugi kako bi se formirale karakteristične pločice, ali pazite da ćevapi ne izgube svoj oblik. Potom ih vratite u frižider na još najmanje 2 sata, pa tek onda pržite. Banjalučki ćevapi obično se služe sa sitno isjeckanim crvenim lukom, sa dobro natopljenom lepinjom, te feferonom po želji.

Vrijeme pripreme: 16 sati

Prosječna cijena jela: 18 KM

Dodatni savjet: Da bi banjalučki ćevapi imali svoju karakterističnu aromu, najbolje je da sa pripremom počnete dan ranije, ali ukoliko nemate vremena, skratite vrijeme stajanja u frižideru. Po želji uz ove ćevape možete poslužiti i salatu od kupusa, paradajza i/ili krastavaca.

Banjalučka lepinja

Clipboard014

Sastojci: 500 g brašna, 20 g svježeg kvasca, so, 30 ml vode

Priprema: U brašno sipajte uskisli kvasac i so, pa sa toplom vodom zamijesite tijesto. Mijesite rukom sve dok ne postane glatko. Potom tijesto uz pomoć brašna i oklagije razvaljajte na 1 cm debljine. Nožem urežite kvadrate veličine 4-5 cm, pa pokrijte krpom i pustite da naraste, pa pecite u dobro zagrijanoj pećnici.

Vrijeme pripreme: 2 sata

Prosječna cijena jela: 1,5 KM

Dodatni savjet: Lepinje je poželjno peći na kamenu, a možete ih peći i ispod sača prekrivenog žarom ili pak na suhom limu u dobro zagrijanoj pećnici. Za pečenje lepinja nemojte koristiti ulje, radije lim malo pospite brašnom ako mislite da bi se tijesto moglo zalijepiti.

Bunjgur

Bunjgur

Sastojci: 500 g bulgura (može i kukuruzni), 150 g maslaca, 1,5 l vode; Za preliv: 1 l mlijeka, ½ kg kajmaka, ½ kg mladog sira, so

Priprema: Krupno mljeveni bulgur sipajte u litar ključale vode, pa dodajte maslac, te kuhajte oko 60 minuta uz stalno miješanje. Pripremite preliv tako da sve sastojke stavite u dublju posudu pa miješate dok ne dobijete približno jednoličnu smjesu. Bunjgur poslužite dok je topao, a preliv možete posuti po njemu ili ga poslužiti kao odvojeni prilog.

Vrijeme pripreme jela: 1,5 sata

Prosječna cijena jela: 12 KM

Banjalučki ražnjići

obeliks20

Sastojci: 200 g pilećeg filea, 100 g obarene slanine, so, biber, luk

Priprema: Pileće meso isjeckajte na pravougaone komade. Luk isjeckajte na krupnije komade, pa unutar svakog komada piletine stavite po komad luka. Ovako pripremljene filete zarolajte u tanke kriške slanine, pa redajte na štapiće za ražnjiće i pecite na roštilju ili dobro zagrijanoj roštilj-tavi. Poslužite na banjalučkoj lepinji (baš kao i ćevape), sa sezonskom salatom.

Vrijeme pripreme: 1,5 sati

Prosječna cijena jela: 9 KM

Lipljen s prelivom od kiselog mlijeka

Sastojci: 1 lipljen, suncokretovo ulje, sok od limuna, so, kukuruzno brašno; Za preliv: kiselo mlijeko, sitno isjeckani bijeli luk, biber, peršun, so

Priprema: Ribu očistite, operite, pa odvojite kosti tako da napravite filete. Pomiješajte sok od limuna, ulje i so, pa potopite filete u ovu marinadu i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta. U međuvremenu pripremite preliv od navedenih sastojaka. Marinirane filete ribe uvaljajte u kukuruzno brašno i pržite na dobro zagrijanom ulju. Poslužite dok su topli, a netom prije posluživanja po njima pospite preliv. Ukoliko ne volite da vam se riba miješa sa prelivom na tanjiru, preliv možete poslužiti u odvojenoj posudi.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Prosječna cijena jela: 17 KM

Dodatni savjet: Po ukusu za ribu možete pripremiti i drugu marinadu sa začinima po vašoj želji, ali u svakom slučaju marinada bi trebala da sadrži limunov sok kako bi meso bilo mekše i sočnije.

Kozaračka kvrguša

kvrguša

Sastojci: 1 pile, 2 jaja, so, mlijeko, ulje, voda, kajmak, crveni luk, malo maslaca

Priprema: Brašno, jaja, so, mlijeko, te malo vode dobro izmiješajte da dobijete tijesto malo gušće nego za palačinke. Uključite pećnicu da se zagrije, a u međuvremenu očistite pile, usitnite ga na manje komade i začinite po ukusu. Kada se pećnica zagrijala, pomastite posudu za pečenje, pa je stavite u pećnicu da ulje „zacvrči”. U ovako zagrijanu posudu za pečenje naspite tijesto, pa odozgo poredajte isjeckanu piletinu i sitno isjeckani crveni luk, te stavite da se peče. Ispečenu kvrgušu pospite prelivom od maslaca, kajmaka i mlijeka koji ste prethodno malo posolili, pa pokrijte pamučnom krpom i pustite da malo odstoji. Poslužite toplo.

Vrijeme pripreme: 2,5 sati

Prosječna cijena jela: 15 KM

Dodatni savjet: Sastojci ovog recepta dovoljni su za 6 osoba, pa je ovo jelo idealno za pripremu kada vam dolaze gosti. Uz kvrgušu poslužite i domaći kajmak u zdjelicama, te salatu od sitno isjeckanog kupusa.

Banjalučka ljevuša

Vrilica

Sastojci: 2 jaja, 150 ml mlijeka, 150 ml vruće vode, 150 ml kisele vode, 10 kašika brašna, so, 4 kašike ulja; Za preliv: 2 kašike kajmaka, 2 kašike pavlake, 2 jaja

Priprema: Umutite jaja, mlijeko, kiselu vodu i vruću vodu, pa dodajte brašno i miješajte sve dok ne dobijete homogenu mjesu. Smjesa treba da bude malo gušća nego smjesa za palačinke. Zagrijte pećnicu, pomastite posudu za pečenje, pa je stavite u pećnicu dok se ulje ne zagrije. U ovako zagrijano ulje naspite pripremljenu smjesu, te stavite da se peče dok ne porumeni. U međuvremenu umutite jaja, pavlaku i kajmak. Gotovo tijesto kašikom iskomadajte, pa prelijte smjesom jaja, pavlake i kajmaka. Vratite u pećnicu na oko 5 minuta, da se zapeče pa poslužite toplo sa kiselim mlijekom.

Vrijeme pripreme: 1 sat

Prosječna cijena jela: 7 KM

Dodatni savjet: S obzirom da se za ljevušu i kvrgušu priprema isto tijesto, pustite mašti na volju. Preko pripremljenog tijesta pospite komade povrća i začine po vlastitom izboru, poslužite sa sezonskom salatom i imat ćete hranjiv i kompletan obrok.

Banjalučka gužvara

Sastojci: 5 jaja, 500 g lisnatog tijesta, 400 g mladog sira, 150 g kajmaka, 1 čaša jogurta, malo kisele vode, ulje

Priprema: Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm, pa odrežite komad veličine tepsije u kojoj ćete pripremati gibanicu. U posudi pomiješajte sir i kajmak, dobro izgnječite viljuškom, pa dodajte jogurt i kiselu vodu, posolite po ukusu, te sve dobro izmiješajte. Ostatak lisnatog tijesta iskomadajte i izgužvajte pa stavite u posudu sa smjesom sira i kajmaka, te sve dobro izmiješajte, tako da se smjesa ravnomjerno rasporedi. Ovako pripremljenu smjesu stavite u prethodno podmazanu tepsiju, pa prekrijte komadom lisnatog tijesta koji ste ostavili. Poprskajte sa malo ulja i pecite oko 50 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 180°C. Pečenu gibanicu izvadite iz pećnice, prekrijte pamučnom krpom i pustite da malo odstoji. Služite toplo.

Vrijeme pripreme: 2 sata

Prosječna cijena jela: 10 KM

Krajiške pole

Sastojci: 12 krompira približno iste veličine, slanina isječena na tanke kriške, so, čačkalice

Priprema: Krompir dobro ogulite, operite pa presijecite uzduž po pola. Dobro posolite polovine krompira sa svih strana, pa na ravnu površinu stavite savijenu krišku slanine i pričvrstite ih čačkalicom. Pecite ispod sača dok krompir ne porumeni.

Vrijeme pripreme: 1 sat

Prosječna cijena jela: 5 KM

Dodatni savjet: Krajiške pole se izvorno pripremaju bez slanine, a po želji umjesto nje možete koristiti i tvrdi sir, ali njega stavljajte tek kada je krompir pečen. Ukoliko nemate sač, krompir pecite u dobro zagrijanoj pećnici na suhom limu, pa kad porumeni sa jedne strane okrenite krompir i tek onda stavite slaninu.

Banjalučka torta

Banjalučka-torta

Sastojci: 8 žumanaca, 160 g šećera, 160 g samljevenih oraha, kašičica cimeta, 8 bjelanaca umućenih u čvrst snijeg; Za fil: 200 g šećera, 200 samljevenih oraha, 2 bjelanca umućena u čvrst snijeg; Za preliv: 2 žumanca, šarene mrvice

Priprema: Dobro umutite 8 žumanaca, te pažljivo umiješajte šećer, brašno i cimet. Miješajte dok se smjesa ne ujednači, pa pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca, pazeći da se pjena ne istopi. Ovako pripremljenu smjesu izlijte u kalup, pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C. U međuvremenu pripremite fil tako da ukuhate gusto šećer (sa dodatkom malo vode), pa u njega umiješate mljevene orahe i snijeg od dva bjelanca. Gotovo tijesto prerežite na dvije kore, pa između premažite filom. Stavite odozgo preostalu koru, pa prelijte pjenom od žumanaca (koje ste prethodno umutili), te pospite šarenim mrvicama.

Vrijeme pripreme: 3 sata

Prosječna cijena jela: 13 KM

Izvor: Gusto.ba/mojabanjaluka.info