Ukoliko imate utisak kao da vam se kosa izmasti samo par sati nakon što je operete, moguće je da pravite jednu od ovih grešaka.

1. Ne koristite dovoljno šampona

U poslednje vrijeme je postao veoma popularan trend pranja kose bez šampona, ali upravo on može biti razlog zbog koga vam se kosa masti. Ako uopšte ne koristite šampon, prirodna ulja i mrtve ćelije kože će se skupljati na koži glave.

2. Koristite previše šampona

Sa druge strane, ukoliko previše često perete kosu ili koristite previše šampona, konstantno uklanjate prirodna ulja sa površine glave, zbog čega ona proizvodi veću količinu ulja. Rezultat je masna kosa koju nikako ne možete da operete, koliko god da se trudite.

3. Ne koristite pravilno balzam za kosu

Vašoj kosi je neophodan balzam da bi bila zdrava i sjajna, ali ako pretjerate, on može da ima suprotan efekat. Zbog toga se preporučuje nanošenje male količine balzama od polovine kose ka krajevima.

4. Ispirate kosu previše vrelom vodom

Ukoliko prilikom ispiranja koristite previše vrelu vodu, koža glave može da se isuši i da počne da proizvodi previše ulja kao rezultat. Zbog toga je najbolje da se držite umjereno tople vode, a da na samom kraju isperete kosu hladnom vodom.

5. Proizvodi koje koristite su preteški za kosu

Od kreme, ulja, voska i drugih proizvoda kosa se izmasti. Obratite pažnju na to da birate proizvode koji su lakši i ne od kojih kosa nije teška i klizava.

6. Ispravljate kosu svaki dan

Ukoliko ste ljubitelj pegle za kosu, trebalo bi da napravite pauzu sa vremena na vrijeme. Objašnjenje je veoma jednostavno – kada ispravljate kosu, ona se nalazi bliže koži glave, gdje se proizvode ulja i samim tim će djelovati masnije.

117531_kosa-profimedia0077858051_630x0

7. Figaro, pegla i četke koje koristite su prljavi

Baš kao što prljave četkice za šminku mogu da izazovu osip na koži, sve što dolazi u kontakt sa vašom kosom ima na nju određeni efekat.  Ako su vam figaro, pegla i četke prljavi, prenijeće ulje i masnoću na kosu, pa ćete morati češće da je perete.

8. Previše često četkate kosu

Popularna priča da 100 poteza četkom kroz kosu čini da ona bude lijepa i zdrava je zapravo veliki mit. Ukoliko pretjerate sa četkanjem, kosa vam može izgledati masnije, jer se stimuliše preterana proizvodnja prirodnih ulja.

9. Oslanjate se na suvi šampon više nego što bi trebalo

Suvi šampon je sjajan izum, ali to ne znači da možete da pretjerujete sa njegovim korišćenjem. Naravno, ukoliko ga stavite sa vremena na vrijeme, nije strašno, ali ako ga koristite nekoliko dana za redom, doći će do skupljanja prljavštine, ulja i slojeva šampona.