Sjaji li vam se područje nosa, brade i čela? Žlijezde lojnice vam vjerovatno proizvode dodatne količine sebuma (loja), koji začepljuje pore i stvara mitesere. Doskočite tim problemima unaprijed uz pomoć ovih savjeta za njegu kože lica.

1. Čišćenje kože lica

Prvi korak u rješavanju masnog sloja s T zone jeste odgovarajuce čišćenje lica ujutro i naveče. Odaberite nježni tonik za umivanje s niskim PH vrijednostima koji ce ukloniti višak masnoća sa površine kože, ali neće uništiti zaštitni sloj. Lice nemojte tretirati agresivnim sapunima jer ćete postići suprotan efekt. Jednom sedmično odradite i piling kože koji ce ukloniti mrtve stanice i nečistoće s površinskog sloja kože.

2. Njegujuća maska za lice

Barem jednom sedmično priuštite sebi masku za lice koji ce ukloniti višak masnoća s područja brade, nosa i čela. U tom zadatku posebno će biti učinkovita zelena glina, običan svježi krastavac narezan na kriške ili smoothie napravljen od malo zobene kaše, jednog svježeg krastavca i kašike jogurta kojeg je dobro držati na očišćenom licu oko pola sata, a potom isprati hladnom vodom.

3. Nježni mejk ap

Agresivne kreme i kozmetički proizvodi dodatno ce zamastiti T zonu. Zato birajte nježne pudere i druge preparate za lice. Najbolje bi bilo aplicirati organske proizvode za lice s prirodnim AHA kiselinama te vitaminima A i E.