Liposukcija je jedan od najpoznatijih zahvata estetske hirurgije. Ovaj tretman podrazumijeva sukciju odnosno, isisavanje masnog tkiva i naslaga sa određenih dijelova tijela kako bi se ono preoblikovalo i dovelo do željenog oblika.

U savremenom društvu vitka linija postaje veoma popularna, ukoliko ne i opsesija. Mnogi su u mogućnosti da putem dijete i vježbanja steknu takvu liniju. Međutim ima mnogo pacijenata kod kojih to jednostavno nije dovoljno. Takvi pacijenti (i žene i muškarci) predstavljaju potencijalne kandidate za liposukciju. Po statistici mnogih udruženja za plastičnu i estetsku hirurgiju jedna od najpopularnijih estetskih operacija je liposukcija.

Važno je napomenuti da se liposukcija ne koristi za uklanjanje ukupnog viška tjelesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tijela.

Liposukcija može da se uradi na nekoliko regija tijela u isto vrijeme i može biti urađena u kombinaciji sa drugim estetskim operacijama.

KANDIDATI ZA LIPOSUKCIJU

Liposukcija je naročito dobra za pacijente koji imaju relativno normalnu težinu ali imaju izraženu količinu masnog tkiva u predjelu stomaka, butina ili nekog drugog dijela tijela, tako da izgledaju disproporcijalno. Ovi lokalizovani depoziti masti ponekad mogu biti nasljedna osobina i ne mogu se odkloniti dijetom ili vježbanjem. Liposukcija je često jedini način da se oni eliminišu.

Idealan kandidat za liposukciju je mlada, relativno vitka osoba sa lokalizovanim masnim naslagama i zategnutom kožom.

Prosječno idealan kandidat za liposukciju je osoba između 30 do 45 godina starosti i težinom 5 do 10 kilograma iznad idealne i izvjestan stepen olabavljenosti kože.

Najmanje idealan kandidat je obično osoba preko 35 godina, koja ima preko 20 kilograma iznad idealne težine, sa ožiljcima, strijama, ptozom zadnjice i izraženom opuštenom kožom.

KOMPLIKACIJE

Komlikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma (koji se povlači nakon nekoliko dana), infekcija, utrnulost kože (koja je privremena) i iregularnost konture u obliku neravnina. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija.

PREDOPERATIVNA PROCJENA PACIJENTA

Liposukciju je moguće uraditi u bilo kojim godinama života, međutim najbolji rezultat na koži će se dobiti ukoliko je ona dovoljno elastična da bi se dobila glatka kontura nakon njenog uklanjanja. Kada je koža neelastična, ponekad kao što je slučaj kod starijih pacijenata ona ne može da se zategne dobro i tada je neophodna procedura zatezanja (dermolipektomija ili lifting butina). Liposukcija je popularna i kod muškaraca naročito za eliminaciju masnog tkiva oko struka.

Lokalizovani depoi masnog tkiva se najčešće nalaze na kukovima i butinama, abdomenu i struku, unutrašnjem i spoljašnjem dijelu nadkoljenice, unutrašnjoj strani koljena, podkolenice, obrazu, vilici i vratu, gornjem dijelu ruke, u dojkama ili arejama grudi i leđa.

Ukoliko želite da uradite ovu vrstu operacije na prvom konsultativnom pregledu vi treba da sa stručnom osobom prodiskutujete o vašim željama i očekivanjima, a ona će da procijeni da li su ona realna ili ne. Ukoliko se odlučite za operaciju morate naglasiti od kojih ste bolesti sve bolovali, da li ste ranije bili operisani ili da li ste alergični na neke lijekove i da li koristite neke lijekove. Lijekovi kao što su Aspirin, antikoagulanti, vitamin, estrogeni ne smiju da se koriste nedjelju dana nakon operacije. Koliko ste teški i da li u budućnosti želite da vodite računa o svojoj dijeti i vašim navikama uzimanja hrane. Vrlo je značajno da se da kompletna informacija.

Ljekar treba da procijeni vašu elastičnost kože i količinu masnog tkiva koju treba ukloniti da bi se dobio optimalni rezultat.

OPERATIVNA TEHNIKA

Ova operacija se može izvesti u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju u zavisnosti od površine koja se tretira i komoditeta pacijenta.

Danas se koriste tri procedure liposukcije tzv. sukciono-asistirana lipoplastika (suction-assisted lipoplasty), snažno-asistirana lipoplastika (power-assisted lipoplasty) i ultrazvučna asistirana lipoplastika (ultrasound-assisted lipoplasty).

Najčešće se koristi sukciono-asistirana lipoplastika koja se obavlja pomoću specijalnih aspiracionih kanila različitih dužina, oblika i obima. Kanilama se najprije fizički razbije masno tkivo koje se prethodno infiltruje posebno pripremljenim rastvorom tzv. “tumescent” tehnika koja uvodi veću količinu tečnosti ili njenih varijacija. Ranije se koristila tzv. “dry” (suva) tehnika koja danas ima manju primjenu. Zatim se kroz otvore koje se nalaze na vrhovima kanile usisavaju masne ćelije uz pomoć vakuma. Liposukcija se može izvoditi u dubokom ili površnom sloju masnoga tkiva. Koja tehnika će se primijeniti zavisi od ciljeva koja su postavljena preoperativno.

Nakon operacije navlači se steznik koji se nosi nekoliko nedjelja. Ovom operacijom se oblikuje tijelo pa je mnogi hirurzi nazivaju i liposkulpturiranje.

Liposukcija može da se uradi u bolničkim ili u ambulantnim uslovima. Prije operacije se dobija premedikacija. Vi i vaš plastični hirurg ćete odlučiti o vrsti anestezije koja će biti korišćena. U toku operacije se kontroliše rad vašega srca, krvni pritisak, puls i količina kiseonika u vašoj krvi. Nakon završetka operacije biće i dalje praćen vaš monitoring. Nakon nekoliko časova možete da idete kući ili (ukoliko procijeni vaš hirurg) možete ostati da prenoćite na hirurškom odjeljenju.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon operacije potrebno je nositi odgovarajući steznik koji pomaže skupljanju i pravilnom prirastanju kože. Veš se oblači odmah nakon operacije i nosi se nekoliko nedjelja. Oporavak kod liposukcije varira od osobe do osobe. Prvog dana nakon operacije trebaćete da ustanete da bi se poboljšala cirkulacija. Treba da se ograničite na one kratke periode lakših aktivnosti u toku prvih nekoliko dana. Zapamtite, ne smite uzimati aspirine ili neke antiinflamatorne lijekove i ne treba da pušite u toku ovih nekoliko dana.

Prvo previjanje će biti nakon dva do tri dana. Mogu biti vidljive modrice i otoci. Otok obično počinje da se povlači u toku prvih nedjelju dana dok modrice mogu da traju čak tri nedjelje pa i duže. Ovdje takođe može postojati utrnulost u nekim arejama koja traje i nekoliko nedjelja prije nego što se vrati ponovan normalan osjećaj. Ukoliko su korišćeni konci oni se obično uklone desetog dana nakon operativnog zahvata.

U mnogim slučajevima se možete vratiti normalnim aktivnostima u toku jedne do dvije nedjelje (nekada i u toku nekoliko dana) i započeti sa nekim oblikom vježbanja neposredno nakon toga. Vrijeme za potpuni oporavak zavisi od obima operativnog zahvata.

Produženi otoci i retencija vode nekada mogu da kamufliraju dobijene rezultate. Tako da nekada može proći period od šest nedjelja da bi dobili pravi rezultat i budete zadovoljni.

Rezultati liposukcije će biti trajni ukoliko održite postoperativnu težinu. Ukoliko dobijete na težini masno tkivo se akumulira podjednako, a ne u regijama koje su bile problematične.

Nakon operacije morate se redovno javljati na kontrole koje će vam biti zakazane radi daljeg praćenja.

Pogledajte video: