”Dugo sam čekao trku na Olimpijskim igrama, mjesecima se spremam samo za nju, sve sam više uzbuđen kako se bliži. Očekujem dobar nastup, ali nerealno je da obećavam veliki rezultat u najjačoj mogućoj konkurenciji na svijetu”.

Poručio je ovo za “Glas Srpske” iz Rija najmlađi član delegacije BiH na Igrama, plivač Mihajlo Čeprkalo. On će večeras od 18.40 časova sa 17 godina debitovati na najvećoj sportskoj smotri. Plivaće u trci na 1.500 metara slobodnim stilom i to u prvoj kvalifikacionoj grupi sa još pet takmičara. Ukupno će biti osam grupa sa 46 takmičara, a prvih 16 će se plasirati u polufinale.

– Mislim da sam spreman, stvarno ću se maksimalno potruditi. Sve smo usmjerili samo na ovo takmičenje, trebalo bi da bude dobro. Ostalo je još malo vremena, treme za sada nema. Vjerovatno će je biti pred trku, ali samo malo one pozitivne, što je u svakom slučaju dobro. To će pozitivno uticati na mene. Što se tiče plasmana, 40 plivača došlo je sa isplivanom A normom, ali ću dati sve od sebe – istakao je Čeprkalo.

On je oduševljen Igrama i svim što prati ovo veliko takmičenje. Druženje sa najboljim sportistima predstavlja mu veliku čast, ali gledati kako oni treniraju je takođe iskustvo koje mu može poslužiti u nastavku karijere. On je imao najbolju pripremu za trku pošto je na jednom treningu plivao pored najboljeg na svijetu Majkla Felpsa.

– Na Igrama je fenomenalno, ovu su mi prve i otići tamo sa samo 17 godina nije mala stvar. Gledati sve te vrhunske sportiste kako treniraju, kako se takmiče, biti u prilici da se takmičiš sa njima je stvarno nešto nevjerovatno. Upoznao sam idola Majkla Felpsa, a na jednom treningu sam plivao pored njega u stazi. To je bio nevjerovatan osjećaj, nešto neopisivo. On je plivač koji se rađa jednom u 100 godina i gledati kako on trenira mladom plivaču kao meni samo može biti od koristi – dodao je plivač “22. aprila” iz Banjaluke.

Tokom boravka na Igrama Čeprkalo je upoznao mnoge takmičare koji su najbolji na svijetu u svojim sportovima.

– U selu je stvarno super. Imao sam priliku da upoznam stvarno dosta dosta vrhunskih sportista. Između ostalih, Novaka Đokovića, Anu Ivanović, pomenutog Felpsa, Rafaela Nadala, Endija Mareja, Miloša Teodosića i još mnoge druge, što je velika čast. Gledati njih kako igraju i kako se bore za odličje je fenomenalno – rekao je Čeprkalo.

Odlični uslovi

Mihajlo Čeprkalo je u Riju od početka avgusta i tamo se vrijedno spremao za trku. Zadovoljan je uslovima za treniranje.

– Prethodnih desetak dana smo imali priliku da plivamo na četiri bazena. Sve smo ih obišli, i ovaj takmičarski, i uslovi su stvarno dobri. Trenirali smo punom parom i nadam se da će sve ispasti dobro na dan trke, kada je najbitnije – rekao je Čeprkalo.

Izvor: GLAS