Decenijama je Eva Braun prikazivana kao ništa više od “glupe plavuše” u rukama Adolfa Hitlera. Iako jeste nesporno da je bila mlada i naivna kada je došla u kontakt sa ozloglašenim njemačkim kancelarom, njena stidljivost ubrzo je nestala, dok se poziconirala u Hitlerovom najužem krugu saradnika kao osoba koju bi se rijetko ko usudio da izazove. Predstavljamo vam malo poznate činjenice o Evi Braun.

Bila je loš đak

Eva Braun je rođena u Minhenu 6. februara 1912. godine. Bila je jedna od troje djece školskog učitelja, ali nikada nije bila dobar đak. Zabilježeno je da su je više od učenja zanimali sport, odjeća i šminka. Kako bi je sačuvali od “loših uticaja” roditelji su je poslali u školu koja je funkcionisala u sklopu manastira, ali Eva se nije tu dugo zadržala, piše Allday.com.

Da bi obezbijedila finansijsku nezavisnost od roditelja, nekoliko mjeseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent u jednoj fotografskoj radnji. Bio je to trenutak koji joj je promijenio život!

Kada je počela da se udvara Hitleru nije znala ko je on

adolf hitler / foto: wikipediaADOLF HITLER / FOTO: WIKIPEDIA

Čovjek koji je zaposlio mladu Evu kao pomoćnicu bio je Hajnrih Hofman, kasnije poznati nacistički fotograf. Upravo u njegovoj radnji Eva je prvi put srela Hitlera. Bila je 1929. ona je imala samo 17 godina i zaljubila se u njega na prvi pogled.

On joj se predstavio kao “Gospodin Vuk” – to je bilo ime koje je Adolf Hitler koristio u počecima svog politčkog života radi bezbjednosnih razloga. Svojim prijateljicama ga je opisala kao “ljubaznog čovjeka u godinama, sa smiješnim brkovima i velikim šeširom“. Čak i nakon što su joj otkrili pravi identitet ovog “finog čovjeka” i čime se bavi, Evino interesovanje nije popustilo. Samo je prokomentarisala da “ne prati politiku”.

Imala je mnogo više uticaja nego što joj istoričari pripisuju

Iako nije bila među zvaničnicima koji su donosili odluke u nacističkoj partiji, Eva je i te kako imala uticaja na Hitlera. To najbolje pokazuje činjenica da su Albert Šper i Jozef Gebels, najbliži firerovi saradnici, činili sve kako bi joj se dodvorili i bili sa njom u dobrim odnosima. Pričalo se čak i da osobe koje su u lošim odnosima sa Evom Braun nikada neće dobiti poziv da posjete Berghof, Hitlerovu rezidenciju u Alpima.

Eva Braun je u njemačkoj javnosti prije rata stvorila sliku Hitlera kao nježnog i staloženog čovjeka

eva braun i adolf hitler / foto: wikipwdiaEVA BRAUN I ADOLF HITLER / FOTO: WIKIPWDIA

Iako je bio poznat po energičnim i skoro šizofrenim govorima, u njemačkoj javnosti prije rata postojalo je ubjeđenje da je Hitler nježan i staložen čovjek, dobar prema djeci i brižan prema slabijima. Ovu iluziju u mnogome je stvorila Eva koja je fotografisala ogroman broj slika na kojima je Hitler prikazan kao porodičan čovjek. Fotografije su zapravo bile izrežirane i služile su u propagandne svrhe, ali je Eva na njima prikazala ili Hitlera kakvog ga je ona vidjela, ili onakvog kakvog je željela da vidi.

Pokušala je samoubistvo

Eva je pokušala da se ubije krajem 1932. godine. Uzela je jedan od očevih pištolja i upucala se u grudi. Promašila je srce i onda tražila da je Hitlerov lični doktor liječi. Zbog ovoga je većina mislila da je samoubistvo iscenirala kako bi privukla Hitlerovu pažnju, a u tome je i uspjela! Firer se tih dana nije odvajao od nje obasipajući je cvijećem i poklonima.

Predozirala se pilulama kada joj se Hitler nije javljao tri mjeseca

Eva je pokušala još jednom da se ubije u maju 1935. godine. U njenom dnevniku pronašli su zapisano: “Bože, bojim se da se neće javiti danas. Riješila sam da uzmeme 35 pilula ovog puta i ozbiljna sam. Kada bi samo ponekada pozvao”. 

Ovaj drugi pokušaj samoubistva “zaradio” joj je luksuznu vilu od njenog “Vuka”, a do kraja 1936. godine par je živio zajedno u Hitlerovoj planinskoj kolibi Berghof u bavarskom dijelu Alpa.

Svoje posljednje dane Eva je provela “na sedmom nebu”

Kraj rata (i ispostaviće se, života) Eva je provela tačno tamo gdje je željela da bude – pored čovjeka koga je voljela. Ona je zaista vjerovala u Hitlera, a više puta mu je i dokazala da je spremna da umre za njega. Firer je ovu vjernost nagradio i par se konačno vjenčao 29. aprila 1945. godine, samo dan prije nego što su se oboje ubili.

Eva je dodatno osnaživala Hitlerovu paranoju

Hitler je vjerovao da je okružen izdajicama i Eva je osnaživala ovu paranoju. Potpuno je podržavala njegovu ideju da treba da umre “herojskom smrću” prije nego da završi na milost i nemilost neprijatelja. Neki izvor tvrde da su u posljednjim danima čak i Albert Šper i martin Borman počeli da je se plaše jer je smatrala da svi treba da završe isto – da umru u bunkeru sa Hitlerom.

Udala se za Hitlera samo nekoliko sati nakon što joj je on ubio zeta

Tog 28. aprila 1945. godine Hitler je naredio ubistvo Evinog zeta. Herman Fegelin je pronađen pijan u pokušaju da pobjegne iz Berlina sa ukradenim dragocjenostima i to u društvu žene koja nije bila Evina sestra. Hitler je zaključio da misteriozna žena mora da je špijun i Fegelin je streljan. Hitler i Eva su se vjenčali samo nekoliko sati kasnije i umjesto da odu na medeni mjesec izvršili su samoubistvo 30. aprila 1945. Eva je imala samo 33 godine.

Izvor: Dnevno.rs