Volonteri savjetodavne linije Plavi telefon družili su se dva dana sa djecom i mladima u sklopu manifestacije “Kreativni avgust”, koju organizuje centar “Zdravo da ste”.

Najmlađi su uživali u balonu sa toboganom, te kroz igru naučili zašto je Plavi telefon važan za njih. U isto vrijeme, mladi su se zanimali za ogroman telefon od stiropora koji je bio postavljen na obali Vrbasa. Oni su radoznalo prilazili, te pitali šta on predstavlja.

Ovo nam je bila sjajna prilika da se neformalno družimo sa djecom i mladima, te ih u opuštenoj atmosferi informišemo o radu linije. Važno je da znaju da nas mogu pozvati kada im bude potreban savjet ili pomoć. Neki od njih su ranije znali za Plavi telefon, a nekoliko djece je iskoristilo priliku da nam se povjeri u vezi problema sa kojima se susreću. Sa njima smo dogovorili razgovore putem linije, kako bismo mogli detaljnije da im se posvetimo“, govori asistentkinja koordinatorke Plavog telefona Bojana Delibašić Bjelić.

Broj Plavog telefona je 080 05 03 05, a zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom m:tel, pozivi su besplatni za cijelu BiH, bez obzira na mrežu.

Linija radi svakog radnog dana od 9 do 17 časova i tokom tri godine servisirano je više od 2.000 poziva. Većinom zovu djeca i mladi kako bi razgovarali o nasilju i zlostavljanju, kao i problemima sa vršnjacima i u školi, ali i roditelji koji ne znaju kako da se postave u određenoj situaciji.

Izvor: mondo.ba